Energi
Vackert vårväder gör luften sämre
Stockholm (TT). Har du problem med luftrören ska du välja naturen framför innerstaden en solig vårdag. Just nu är det höga halter av luftburna partiklar i svenska tätorter.
I torsdags rapporterades det om extremt höga halter av luftföroreningar i London och andra delar av Storbritannien. Även i Sverige ökar luftföroreningarna på våren. I svenska tätorter handlar det framför allt om grova partiklar (PM10) som bildas vid slitage av vägbeläggning, däck, bromsar och av vägsand. Dessa partiklar är enligt Naturvårdsverket en av de luftföroreningar som orsakar störst hälsoproblem och som vid långtidsexponering kan orsaka förtida dödlighet i hjärt-, kärl- och lungsjukdomar.
– Det som dubbdäcken river upp samlas under vintern och så länge det är blött på vägarna så ligger det kvar. Sedan när det torkar så virvlar det upp, säger Lars Burman på Stockholms och Uppsala läns luftvårdsförbund (SLB).
Nyligen gav SLB ut en rapport om luften i Stockholm 2013. Där kan man läsa att huvudstaden inte nådde upp till miljömålen. Mätningar från andra delar av landet har visat på liknande resultat.
På SLB:s webbplats kan man timme för timme följa luftkvaliteten i Stockholm. Prognosen för fredagen visar en knallröd stapel både för PM10-halter och för halter av kvävedioxid.
PM10 står för partiklar mindre än 10 mikrometer (tusendels millimeter) som följer med in i lungorna när vi andas. Dessa partiklar kommer bland annat från slitage i trafiken.
Även från förbränning av olika slag, som i motorer och värmeverk, släpps partiklar ut. Sådana förbränningspartiklar är mindre än en mikrometer.
Luftföroreningar i stort orsakar varje år sju miljoner människors död, enligt världshälsoorganisationen WHO. Det betyder att vart åttonde dödsfall världen över kan härledas till dålig luft, som resulterar framför allt i hjärt- och kärlsjukdomar. Siffran är betydligt högre än man tidigare trott, konstaterades i en rapport i slutet av mars.
Av dessa sju miljoner dödsfall orsakas 4,3 miljoner i hushåll som fortfarande lagar sin mat över öppen eld och som eldar med kol, ved eller liknande inomhus. Enligt rapporten är Sydostasien och områdena runt den västra Stillahavskusten värst drabbade.