Energi

Utsläpp tyder på läcka

Radioaktiva ämnen i vattnet från reaktor 3 i Fukushima tyder på att reaktortanken läcker. Två anställda, som jobbade i vattnet, ignorerade att dosimetrarna larmade och riskerar brännskador.

Publicerad

Ytterligare en anställd som jobbade med att dra fram el till reaktorn i turbinhallen har skickats på utredning.
Det var på torsdagen som två av de tre arbetarna fördes till sjukhus. I början angav kärnkraftsbolaget Tepco att de anställda fått stråldoser på uppåt 180 millisievert på fötterna, efter att de hade stått i vatten i lokalen.


Mätningarna dagen innan visade bara måttlig strålning. Några nya mätningar gjordes inte eftersom den ansvarige teknikern inte fanns på plats. Sedan dagen innan hade vattnet dessutom stigit från några millimeter till 15 centimeter. Och trots att dosimetrarna larmade fortsatte arbetarna att jobba med elledningarna. Männen antog uppenbarligen att larmet var falskt, skriver den japanska  nyhetsbyrån Kyodo News.


Farlig direktkontakt


Tepco har nu mätt 3,9 miljoner beqcuerel per kvadratcentimeter i vattnet. Eftersom arbetarna har haft direktkontakt med vattnet, utan skyddsstövlar,  kan de ha fått stråldoser på uppåt 5-10 sievert. Detta kan leda till att brännskador på huden framträder inom något dygn.


Tepco uppger att de anställda riskerar kunna få brännskador på grund av betastrålning.


—Betastrålningen har förvisso kort räckvidd i vatten, men kan även vid måttliga koncentrationer ge höga huddoser vid kontakt med huden, säger också Håkan Pettersson, strålskyddsfysiker vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Enligt Håkan Petterssons beräkningar så kan vattnet ha gett stråldoser på 550 millisievert per timme men den verkliga dosen kan ha varit högre, eftersom fler betastrålare som strontium 90 sannolikt också finns i vattnet.
Rör eller ventiler misstänks

Tepco vet inte hur det höggradigt radioaktiva vattnet hamnat i utrymmet vid reaktor 3. Men nivåerna tyder på att reaktortanken, rör eller ventiler läcker. Delar av den mycket stora mängd kylvatten som pumpats genom reaktorn sedan tsunamin  strömmar då direkt ut i den omgivande byggnaden.
Bolaget anger också att man mätt följande isotoper i vattnet: technetium-99, kobolt-60, jod-131, cesium-137, 136 och 134, barium-40, lanthanum-140 och cerium-144.
 — Jod-131 har en halveringstid på åtta dagar och borde alltså ha försvunnit om vattnet kom från bränslebassängen. Isotopblandningen tyder nog på en läcka, säger kärnfysikern Stephan Pomp, vid Uppsala universitet.
Förutom att spridningen av höggradigt radioaktivt vatten inifrån reaktortanken innebär stora risker för arbetarna på platsen kan även försöken att få igång strömförsörjningen, instrumenten och pumparna fördröjas. Även saneringen av byggnaden kan försvåras.
Enligt Hidehiko Nishiyama, talesman för den japanska kärnenergimyndigheten Nisa, antyder mätdata att reaktor 3 fortfarande har en delvis fungerande inneslutning, ”men risken är stor att den har skadats”.
Nisa beordrade i går Tepco att förbättra strålningssituationen vid verket. Enligt Kyodo News har företaget börjat pumpa ut radioaktivt vatten i viss omfattning.
Kyler med färskvatten

Samtidigt som det eventuella läckaget upptäcktes vid reaktor 3,  började Tepco ställa om till att kyla de fyra skadade reaktorerna med färskvatten i stället för saltvatten.
Det finns nämligen en möjlighet att saltet i havsvattnet börjat kristalliseras och bilda en skorpa på bränslestavarna i reaktorerna, vilket kan göra det svårare att kyla härden.  
Enligt Japans försvarsminister, Toshimi Kitazawa, har amerikanska militära styrkor i Japan erbjudit sig att bistå med avsaltat havsvatten. I dagsläget tas färskvattnet från en närliggande damm.