Energi
Tyskland satsar på dansk energiö: ”Ett flaggskeppsprojekt”
Illustration av planerad energi-ö, av danska Energinet.
För att minska beroendet av rysk energi satsar Tyskland på en elförbindelse till den planerade energiön på danska Bornholm. Ön blir troligen först i världen i sitt slag.
Energiön som planeras på ön Bornholm i Östersjön ska vara i drift 2030 och då fungera som en knutpunkt för el från flera havsbaserade vindparker. Totalt ska ön ha en kapacitet för att ta emot minst 3 GW, vilket är en ökning från de 2 GW som tidigare planerades.
Enligt den danska regeringen ska 3 GW räcka till att förse upp till 4,5 miljoner hushåll med el.
Danmark och Tyskland är nu överens om att förbinda sina respektive länder med en undervattenskabel. På så sätt ska elhandeln länderna emellan kunna öka, skriver den danska regeringen i ett pressmeddelande.
– Grön el från Bornholms energiö kommer att komplettera nationell elproduktion och minska vårt beroende av fossil energiimport, säger Robert Habeck, Tysklands finans- och klimatminister i pressmeddelandet.
Planer på två danska energiöar
Energiön på Bornholm blir därmed ett gemensamt projekt för Danmark och Tyskland. Länderna ska fördela kostnader och vinster lika.
– Energisamarbetet med Danmark är ett flaggskeppsprojekt, säger Robert Habeck.
Elförbindelsen mellan Danmark och Tyskland kommer att bli ungefär 470 kilometer lång. På mitten, på ön Bornholm, ska en ny nätstation byggas.
Kostnaden för energiön och dess elförbindelser landar på cirka 90 miljarder kronor, inklusive nya vindparker, och ska fördelas mellan den tyska elnätsoperatören 50 Hertz och dess danska motpart Energinet, skriver Bloomberg.
Danmark har även planer på en energiö om 3–10 GW i Nordsjön. Tanken med öarna är att kunna ta emot el från flera vindparker och sedan skicka den vidare till flera länder. Ambitionen är också att öarna ska hysa produktion av vätgas eller klimatneutrala bränslen så att överskottsel från vindkraften tas till vara.
Möte om ryskt oberoende
För energiön i Nordsjön är planen att bygga en helt ny, konstgjord ö, medan den i Östersjön placeras på den befintliga ön Bornholm.
I dag har Danmark havsbaserad vindkraft om 1,5 GW. Motsvarande siffra för Tyskland är 1 GW.
Under tisdagen den 30 augusti ska regeringschefer och energiministrar från flera länder i Östersjöregionen och EU mötas på Bornholm för att diskutera vägen mot att bli oberoende av energi från Ryssland.