Energi
Turismsatsningen får världens största batteripark
Bygget av The Read Sea Project inleddes i februari 2019. Foto: TRSDC
Vid sin kust bygger Saudiarabien ett stort turistkomplex. Anläggningen ska backas upp av det största energilagret i världen baserat på batterier – med en kapacitet på 1 000 MWh.
The Red Sea Project beskrivs som världens mest ambitiösa byggprojekt för turism. Arbetet är igång och hittills har kontrakt delats ut till ett värde av 2 miljarder dollar. Totalt är 50 hotell planerade. 2022 ska fyra av dem välkomna sina första gäster, följt av ytterligare tolv året efter.
Kungadömet vill profilera sig miljömässigt i satsningen, och fastigheterna ska uteslutande hämta sin el från vind- och solel. Enligt utvecklaren The Red Sea Development Company (TRSDC) sparar den gröna elen in en halv miljon ton koldioxid om året jämfört med en konventionell turistort i området. För att trygga försörjningen dygnet runt byggs världens största energilager med batterier, med en kapacitet ligger på 1 000 MWh.
– Om mindre än fem år ska sol och vind ha en kapacitet som överstiger kol och gas, och vi är glada över att få vara drivande i förändringstakten, säger John Pagano, vd för The Red Sea Development Company.
Energilagret ingår i ett 25-årigt partnerskap som TRSDC har undertecknat med det saudiska kraftbolaget ACWA Power för att utforma, bygga och driva anläggningen.
Runt om i världen pågår flera projekt för att bygga nya energilager med litiumjonbatterier. I Austrialien finns sedan tidigare Hornsdale Power Reserve i delstaten South Australia, med batterier från Tesla, som har en kapacitet på 129 MWh, men ska byggas ut.
Delstaten Victoria ska beställa en batterianläggning från Tesla med en kapacitet på 450 MWh, och i Kalifornien i USA finns energilagret LS Powers anläggning som har en kapacitet på 230 MWh.
The Red Sea Project ska skapa tre avsaltningsanläggningar som framställer dricksvatten av havsvatten via omvänd osmos, där vattenmolekyler med hjälp av ett yttre tryck tvingas vandra genom ett halvgenomsläppligt membran som separerar ut saltet. Ett reningsverk som tar hand om avloppsvatten ska bidra till att skapa en våtmark samt stå för bevattning av grönområden.