Bygg
Trähuset utan kemikalier
Byggherren Matthias Korff i Hamburg hävdar att han har lyckats bygga ett femvåningshus i trä utan kemikalier. <br/>
– Jag kommer aldrig att bygga på något annat sätt, säger han.
Huset Woodcube uppfördes till byggutställningen IBA 2013, men nu har familjer flyttat in i de åtta lägenheterna. Sedan några dagar bor Matthias Korff själv i en av dem med sin familj.
– Det är lite läskigt, men logiskt. Vi flyttade hit för att vi ville testa huset och se vilka misstag vi har gjort så att nästa byggnad blir lite bättre, säger han.
Väggarna och bjälklagen är byggda helt i trä. Väggarna är cirka 30 centimeter tjocka och består av flera lager av granträ. I stället för lim används pluggar av bok. Pluggarna torkas innan de sätts på plats i väggen, därför suger de åt sig fukt och expanderar i väggen, så att lagren hålls ihop. Konstruktionen har utvecklats av ett österrikiskt företag och innebär enligt Matthias Korff att väggen varken behöver förses med plast, isolering eller kemikalier.
Virket som har använts i väggarna har avverkats under vintern, när träden innehåller mindre vatten, men de fällda träden har lämnats kvar i skogen under ett halvår.
– Träden fortsätter att växa trots att de är fällda och blir då av med vatten och proteiner. Det är det som skyddar träet i framtiden och gör att vi inte behöver använda något gift mot insekter, berättar Klaus Grübnau, Woodcubes arkitekt.
Ytterst har Woodcube försetts med en fasad i obehandlat lärkträ. Matthias Korff försäkrar att fasaden kommer att hålla även utan ett skyddande lager färg.
– Tillsammans med universitetet har vi gjort tester och simulerat 35 års användning för att hitta det bästa träslaget. Vi har också undersökt hur fasaden ska konstrueras och sätter till exempel brädorna horisontellt i stället för vertikalt, berättar han.
Sparar mycket koldioxid
Ambitionen med Woodcube var att bygga en enkel och miljövänlig byggnad. I och med att trä binder koldioxid under sin växtperiod visar projektets beräkningar att koldioxidutsläppen från tillverkning och byggande av huset blir i princip noll. Jämfört med ett traditionellt femvåningshus blir besparingen 8 500 ton koldioxid.