Energi

Terrorhot i stresstest för kärnkraft

Kärnkraftverken i EU kan få tuffare stresstester än väntat. Kraven på att också undersöka säkerheten inte bara vid naturkatastrofer utan också vid terrorangrepp är på väg att tillmötesgås.

Publicerad

De planerade stresstesterna av Europas kärnkraftverk planeras nu att göras i form av en tvåstegsraket.
Först ska de omfatta säkerheten vid naturkatastrofer.  Därefter sannolikt också beredskapen vid terrorangrepp. Det uppger Gàbor Szendrö, kansliråd på miljödepartementet.


Medlemsländerna hade tidigare i mars enats om att pröva säkerheten vid kärnkraftverken mot erfarenheterna av vad som hänt i Fukushima.

Syftet skulle vara att testa kärnkraftverkens tekniska förmåga att motstå liknande extrema händelser.


Man hade då i tanken svåra  naturkatastrofer, flygplanskrascher och klimatförändringar, vilka bedöms kunna leda till allvarliga funktionsstörningar som exempelvis  bortfall av el och kylningsproblem.


Tyskland, Österrike och — inte minst — EU-kommissionen drev överraskande dock en hårdare linje när cheferna för de olika EU-länders strålsäkerhetsmyndigheter möttes i Bryssel  i slutet av förra veckan.


De anser att kärnkraftsoperatörerna framöver också ska tvingas att testa beredskapen inför angrepp och attacker från exempelvis terrorister.


—Nu har man kommit fram till en kompromiss, säger Gábor Szendrö.
I princip enades man i fredags om att ta prövningarna i två steg.


Men flera av myndigheterna var inte riktiga beredda på utvidga stresstesterna, utan de går nu igenom förslagen med sina regeringar på hemmaplan.
 
”Jag förblir övertygad om att Ensreg kommer att nå konsensus inom ett par dagar. Med tanke på allt arbete och energi vi måste skjuta till, hoppas jag att alla medlemmar kommer att bekräfta texten som vårt möte resulterade i”, skriver Andrej Stritar, ordförande för Ensreg i ett uttalande.
 
Ensreg är strålsäkerhetschefernas samarbetsorgan i EU.
Planen nu är att operatörerna fram till jul ska gå igenom vad som händer vid naturkatastrofer och testa viktiga delar av reaktorerna och nödutrustningarna.


Därefter ska Ensreg inleda en process som ska leda fram till att  operatörerna också undersöker hur kärnkraftverken klarar bomber och andra terrorhot. Antingen de kommer från en enskild galning eller organiserade brottsnätverk.