Energi

Sydvästlänken ger billigare energi i söder

Ett 85 mil långt kraftnät som ska ge södra Sverige billigare el från södra Norge och norra Sverige. Det kostar 7,3 miljarder kronor och ska vara klart 2018.

Publicerad

– Sydvästlänken kommer att minska risken för skillnader i elpriset mellan södra Sverige och resten av landet, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.

Sydvästlänken är ett jätteprojekt som har diskuterats i åratal och nu slutligen fått sitt godkännande.

Ägaren till det svenska stomnätet för elöverföring, statliga Svenska Kraftnät, har tagit beslutet att investera 7,3 miljarder kronor i ett 85 mil långt kraftnät från Hallsberg i Närke till Hurva i Skåne och ?i en avstickare från Nässjö upp till norska Tveiten på andra sidan Oslofjorden.

Det blir en blandning av 400 kV växel­ström och högspänd likström – vissa sträckor med luftledning, andra med jordkabel.

Sträckan Hallsberg–Hurva väntas kunna tas i drift om drygt tre år, medan den norska avstickaren inte blir klar förrän 2018.

Man eliminerar då de problematiska flaskhalsarna i elnätet till södra Småland, Blekinge, Skåne och södra Halland.

Sydvästlänken ska kompensera södra Sverige för den otillräckliga, egna elproduktionen – den som nu gör att södra Sverige får högre priser än i övriga landet.

Med Sydvästlänken förs norsk el in direkt i det södra elområdet. Samtidigt förs svensk el från kärnkraftverken i mellansvenska elområdet till det södra.

Men det talas också om att Sydvästlänken kan få motsatt effekt – att den för in tyska och danska elpriser in i de svenska näten.

– Det är högst osannolikt. Så länge vi har ett överskott av el i Norden kommer vi inte att smittas av tyska elpriser. Tvärtom kan vi utnyttja de billiga tyska nattaxorna och spara vår egen vattenkraftsel, säger Anders Wallinder, marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen.

De europeiska kolkraftverken måste gå för fullt dygnet runt och elen blir billig när efterfrågan faller på natten.

De svenska vattenkraftverken kan däremot lätt stoppas och köras igång när de behövs och fungerar som reglerkraft.