Energi

Sverige gav bort plutonium

Arbete inför plutoniumtransporten. Foto: Svafo

I månadsskiftet februari-mars gick en transport med tio meterhöga behållare till USA. I burkarna låg bland annat 3,3 kilo plutonium. Motivet var att Sverige ska slippa den besvärliga slutförvaringen.

Publicerad

Det blev USA som fick ta hand om arvet efter de tidiga Svenska atomprojekten. 3,3 kilo plutonium och nio kilo uran har i det tysta skeppats till Savannah River Site i South Carolina.

Utrikesminister Carl Bildt skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att regeringen är nöjda med de garantier USA lämnat, bland annat att kärnämnena inte ska användas för militära ändamål.

Alternativet var att lagra plutoniumet permanent i Sverige, men i de åtgärder som finns för den svenska slutförvaringen finns inte teknik för just dessa ämnen.

-Till exempel utreddes under lång tid möjligheterna att använda plutoniumet för tillverkning av mox-bränsle i Belgien och Storbritannien, men det var för små mängder för att vara intressant, säger Lennart Gustafson, teknisk chef på Svafo.

AB Svafo, företaget som bildats för att ta hand om rester efter de tidiga svenska kärnanläggningarna, bedömde att det amerikanska alternativet är säkert och dessutom hade fördelen av att vara tillgängligt redan i dag.

Ett nytt laboratorium byggdes upp för att bearbeta och packa materialet för transport. 2,6 kilo plutonium kommer från upparbetat bränsle från Ågestaverket utanför Stockholm som var i drift mellan 1963 och 1974. Resten är gamla inköp från USA och Storbritannien.

I USA tas det svenska materialet omhand inom det amerikanska nationella icke-spridningsprogrammet Global Threat Reduction Initiative, GTRI. Programmet har drivits hårt under Barak Obamas presidenttid. Målsättningen är att säkra kärnämnen, främst plutonium och anrikat uran för att förhindra spridning av kärnvapen.

Den svenska sändningen är första gången något land lämnat ifrån sig just plutonium inom GTRI-programmet. Ryssland har ett snarlikt program och har tagit emot kärnbränsle från Ukraina.

3,3 kilo plutonium räcker i runda slängar till att bygga ett kärnvapen, men det är en mycket liten sändning med amerikanska mått mätt. I förråden på Savannah River Site finns redan 13 000 kilo plutonium som inte längre bedöms som nödvändigt för den amerikanska kärnvapenarsenalen.

Ryssland har ännu större förråd. Någon lösning för slutförvaringen har ännu inte tagits fram. De två starka kandidaterna är produktion av mox-bränsle samt vitrifiering.

De totala plutoniumlagren i världen är mycket omfattande. USA och Sovjetunionen producerade tillsammans omkring 270 000 kilo plutonium för militärt bruk. Till det kommer minst lika mycket plutonium som alstrats som biprodukter i civila kärnkraftverk.