Energi

Svenskt vågkraftverk härmar hjärtat

Corpowers vågkraftverk hämtar inspiration från hjärtats klaffar såväl som kammare.
Stig Lundbäck
Patrik Möller

Mer energi till en lägre kostnad. Utvecklingsföretaget Corpower Ocean i Stockholm utvecklar ett vågkraftverk som härmar det mänskliga hjärtat.

Publicerad

-Vår teknik kan generera fem gånger så mycket energi per ton apparat, samtidigt som kostnaden per kilowattimme bara är en tredjedel jämfört med konkurrerande vågkraftverk, hävdar Patrik Möller som är vd för Corpower Ocean.

Det nya vågkraftverket bygger på mångårig forskning om den effektiva pump vi alla har i bröstkorgen – hjärtat. Uppfinnaren är läkaren Stig Lundbäck, som tidigare startat flera företag inom medicin- och pumpteknik.

Den patenterade tekniken består av en boj fäst vid en energiomvandlare som är förtöjd i bottnen. Bojens position i vattnet styrs genom hela vågcykeln för att få en hög och jämn energiproduktion, något som är en utmaning i vågkraftbranschen eftersom vågornas effekt är stötig med en kort effekttopp i varje vågcykel. Så här fungerar principen:

• När vågen stiger hålls bojen fast under vattnet med hjälp av ventiler i verket. Fasthållningen gör att bojen får högre hastighet och längre slaglängd när den sedan släpps fri.

• Algoritmer räknar ut när bojen ska släppas. I rätt ögonblick öppnas ventilerna, som kan liknas vid hjärtats klaffar, och bojen skjuter upp genom vågen. På så vis lagras energi in i verket i två steg. Det första steget är inspirerat av den hydrauliska energilagringen i hjärtats kammare, den andra bygger på lagring av kinetisk energi.

• Den lagrade energin omvandlas till en roterande rörelse som med hjälp av dubbla generatorer alstrar el både på vägen upp och ner.

Enligt Patrik Möller är elen så jämn att den kan matas direkt ut på elnäten. Tanken är att hundratals eller tusentals små verk ska kopplas samman med en havskabel som tar elen till en anslutningsstation på land. Sådana vågkraftparker skulle kunna ha effekter på mellan tio och 100 megawatt.

Än så länge verifieras konceptet i betydligt mindre skala i vågtankar i Portugal. Finansieringen på sammanlagt tre miljoner kronor kommer från KIC Innoenergy, Almi, Vinnova och privata investerare.

I slutet av nästa år hoppas Patrik Möller kunna starta tester i havet i skala ett till fyra, och efter ytterligare arton månader i fullskala. För att det ska bli verklighet krävs mer finansiering.

Corpower är långt ifrån ensamma om att utveckla nya lösningar för vattenkraft. När Ny Teknik kartlade branschen i fjol så presenterades inte mindre än sju svenska bolag däribland Minesto i Göteborg och Seabased i Uppsala och Lysekil.