Energi

Svenska takpannorna genererar sin egen el

Soltech Energys takpanna Shingel, som inte bara täcker taket utan också genererar el, är installerad på ett parhus i Vallastaden i Linköping. Anna Svensson är innovatören som har utvecklat takpannan. Foto: Stefan Jerrevång
Parhuset i Vallastaden är först ut med Soltechs Shingel-panna. Foto: Stefan Jerrevång
Shingel-pannorna glänser mer än de omgivande takpannorna. Här är de också lite fläckiga på grund av vätan från en regnskur. Foto: Stefan Jerrevång
Myresjöhus parhus har byggts i Vallastaden, där en bomässa kommer att hållas i september. Foto: Stefan Jerrevång
Färgade solceller från Soltech Energy pryder fasaden på parkeringshuset i Vallastaden. Foto: Stefan Jerrevång
Så här ser Shingel-pannan ut. Foto: Soltech Energy
Shingel-pannorna kompletteras i ändarna med vanliga betongpannor. Foto: Soltech Energy
Soltech Energy har också tagit fram semi-transparenta solceller som kan fungera som fasadglas för att få in mer ljus i byggnaden. Här finns de uppsatta i Vallastadens skola. Foto: Stefan Jerrevång
Solpannan från Nyedal Solenergi finns än så länge bara monterad på två hus i Sverige. Här är det ena. Foto: Nyedal Solenergi
Här pågår montage av Nyedals Solpanna.

Det är inte bara Tesla som satsar på att taket självt ska generera el. Två svenska företag har utvecklat takpannor med integrerade solceller.

Publicerad

Tesla har fått stor uppmärksamhet för sitt besked att företaget ska börja sälja takpannor med inbyggda solceller. Produkten, som kallas för Solar Roof, ska börja installeras i USA till sommaren och i andra länder under 2018.

Men liknande takpannor finns redan utvecklade av svenska företag. Soltech Energy lanserade sin nya takpanna Soltech Shingel i våras. Den består av ett lager tunnfilmssolceller som är täckt av laminerade glasskivor och omges av en metallram.

På Myresjöhus parhus i Vallastaden, i utkanten av Linköping, ligger de nya Shingel-pannorna på större delen av taken. Pannorna blänker mer än de omgivande betongpannorna, men annars syns ingen större skillnad.

Anna Svensson på Soltech Energy är innovatören bakom den nya elgenererande takpannan.

– Jag vill undvika att man lägger material på material. I stället för två lager material kan man få samma funktion i ett material, säger hon.

Ambitionen är också att pannan ska vara snyggare än vanliga solcellspaneler.

– Vi märker att folk tycker att det är fult med solceller på taket och att det är ett hinder för att skaffa solceller. Vårt system ska vara snabbt, enkelt och snyggt, berättar Anna Svensson.

Läs mer:

Som förlaga och passbit har hon använt Benders betongpanna Carisma. En Shingel motsvarar fem Carisma-pannor i bredd.

Likt Carisma monteras Shingel-pannan på bärläkt. Därefter kopplas kablarna ihop och pannan skruvas fast. Per kvadratmeter har pannorna ungefär 100 watt i installerad effekt.

Shingel-pannorna ska klara att utsättas för regn, snö och hagel och även belastningen från människor som behöver gå på taket.

Myresjöhus parhus i Vallastaden var först ut med den nya pannan i höstas, men även en privatbostad i Norrköping har utrustats med den. Inom kort ska nära 400 pannor också sättas upp på ett flerbostadshus i Stockholm.

Tillverkningen av Shingel-pannan sker både i Kina och Småland. Soltechs samarbetspartner i Kina, Advanced Solar Power, producerar tunnfilmssolcellerna, som sedan monteras ihop med metallramen av ett företag i Småland.

En annan elgenererande takpanna har utvecklats av Nyedal Solenergi. Deras Solpanna består av en slät betong- eller tegelpanna i botten. Ovanpå fästs ett lager monokristallina solceller ingjutna i en specialutvecklad plast.

– Fördelen med att lägga solcellerna på en vanlig betong- eller tegelpanna är att vi kan fylla ut hela taket och komma upp i högre effekter, säger Markus Svensson, vd på Nyedal Solenergi.

Markus Svensson.

Läs mer:

Solpannan har enligt företaget en installerad effekt på 15 watt per panna eller 150 watt per kvadratmeter. Den har monterats på flera hus i England, men finns i Sverige än så länge bara på två demonstrationshus i Halmstad.

Resultaten på demonstrationshusen har varit lovande.

– Det har varit över förväntan. Tekniken är väldigt bra för molniga dagar med diffust solljus, den har gett mer än vad vi trodde, säger Markus Svensson.

Till hösten hoppas Nyedal Solenergi dra igång en monteringsfabrik i Halmstad för att tillverka Solpannan. Själva solcellerna kommer att köpas in från Asien.

Men hur är det med priset då? Jo, en takpanna som både kan fungera som klimatskal och som elproducent kostar mer än vanliga solcellspaneler.

Nyedal Solenergi bedömer att deras Solpanna ligger 20-30 procent högre än traditionella solpaneler, medan Soltech Energy uppskattar att deras Shingel-panna ligger 15-20 procent högre i pris än vanliga solcellspaneler.