Energi
Svenska pensionsfonder tunga i naturgas
Det svenska naturgasnätet med två LNG-terminaler, en befintlig i Nynäshamn och en planerad i Göteborg. Foto: Swedegas
Gasnätsbolaget Swedgas, som ägs av EQT Infrastructure, är nu ensam ägare till det svenska naturgasnätet i södra och västra Sverige. De svenska pensionsfonderna som har investerat i EQT Infrastucture sitter nu ännu tyngre på den svenska naturgasmarknaden.
Riskkapitalfonden EQT Infrastructure har på mindre än två år lagt under sig hela det svenska naturgasnätet, det så kallade högtrycksnätet som levererar gas till industriföretag och till kommunala och privata energibolag.
I slutet av 2009 köpte EQT ut de fyra delägarna Eon, Dong, Fortum och Statoil ur Swedegas och blev ägare till 39 mil gasledning från Trelleborg i Skåne upp till Stenungsund i Bohuslän.
Ett och ett halvt år senare köper Swedegas Eons eget högtrycksnät i södra Sverige; 23 mil högtrycksrör för naturgasdistribution.
Priset vid båda affärerna har hållits hemligt men det handlar totalt om flera miljarder kronor som EQT Infrastructure satsat, med hälften egna pengar, hälften lånade.
Swedegas blir nu ensam operatör av gasnät med högtryck i Sverige. Det innebär att gastaxorna kommer att göras om och bli enhetliga.
Troligen får kunderna i söder något högre kostnader eftersom Eon haft en annan prislista än Swedegas.
All fossil gas, så kallad naturgas, kommer från de danska gasfälten i Nordsjön via Dragör och gasledning under Öresund till Klagshamn utanför Malmö. Så har det varit sedan 1985 då naturgasen introducerades i Sverige.
Det har i flera år planerats för en gasledning från Norge och starka krafter arbetar för att så ska ske. Läs debattartikel om det här.
Swedegas vd Lars Gustafsson säger i en filmad intervju på Swedegas hemsida att den här affären kommer att bana väg för att få in biogas i nätet och öka gasens andel av energimarknaden i Sverige.
Swedegas kommer också att engagera sig i introduktionen av flytande gas, LNG, i Sverige.
Branschorganisationen Energigas Sverige visar i två rapporter hur en utbyggnad av infrastrukturen för flytande naturgas skulle kunna ske.
Flytande naturgas kan transporteras i tankbilar till pumpstationer över hela Sverige och man behöver alltså inte bygga dyra rörledningar.
Det nya intresset för gas beror på flera samspelande faktorer.
- Naturgas är visserligen fossil men har inte lika stor negativ miljöpåverkan som förbränning av kol och olja.
- Oljepriset stiger, allt färre oljefynd görs och nästan alla nya fynd i havet är gasfynd.
- Krav på att sjöfarten ska använda gas i stället för svavelhaltigt olja.
- Ökat tryck på lastbilar att använda gas i stället för diesel.
- Ökat produktion av LNG och stor tillgång till LGN-fartyg.
- Misstron mot kärnkraften ökar intresset för gasdrivna kraftverk.
- Gaskraftverk kan fungera som reglerkraft för sol- och vindkraft.