Energi

Svenska eftertraktade batterimetaller kvar under jord

Utsikt över LKAB:s gruva i Kirunavaara. Här är fosforhalten betydligt lägre än granngruvan i Malmberget. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Mineralerna som behövs för att tillverka batterier finns i Sverige, men de utvinns inte. Och trots att branschen just nu skriker efter råvaror kommer det att i bästa fall dröja 10-15 år innan de kommer upp ur jorden.

Publicerad

Gruvlandet Sverige har redan dokumenterade fyndigheter av kobolt, grafit och litium som är hett eftertraktade eftersom de behövs för tillverkning av batterier. Förutom den växande efterfrågan finns mineralerna med på EU:s lista över kritiska råmaterial som behövs för att säkra klimatomställningen.

Flera bolag har fått tillstånd för att prospektera, men det är bara ett litet steg i processen till att bryta mineralerna.

Klimatmålen i konflikt

Litium, grafit och kobolt behövs i stora mängder för att tillverka bilbatterier och nå den gröna klimatomställningen – samtidigt står andra naturvärden i konflikt med gruvnäringens expansion.

Det finns stora naturskyddsområden, renbetesområden och en del lokalt motstånd mot exploateringen. Även om ett bolag får både koncessionstillstånd (tillstånd att bryta) och miljötillstånd (vilket i sig kan ta flera år), kan besluten överklagas till regeringen.

På grund av att tillstånd till nya gruvor ofta är en tidskrävande process har regeringen så sent som i mars i år tillsatt en ny utredning om att snabba på ärendena.

"Den gröna omställningen ökar behovet av råvaror från gruv- och mineralnäringen. Vi behöver förändra regelverk och prövningsprocesser för att säkerställa en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineraler", säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) om utredningen på regeringens hemsida.

Högre miljökrav

Samma näringsminister blev kritiserad i konstitutionsutskottet i november förra året för att ha låtit en tillståndsansökan från Beowulf Mining ligga sju år på regeringens bord utan att komma till beslut.

Miljöpartiet är positiva till ny mineralbrytning, men vill samtidigt se ännu högre miljökrav för att få tillstånd för nya gruvor.

– Nu har vi precis tillsatt en ny utredning som ska titta på hur man kan kombinera behov av mineraler men med en hög nivå av miljöskydd. Vi måste se till att man kan säkerställa miljön för att lokalbefolkningen ska acceptera gruvor, säger Per Bolund (MP).

Per Bolund tror inte att högre miljökrav kommer att sakta ner processen, tvärt om.

– Det som stoppar gruvor i dag är att det finns ett stort lokalt motstånd och det gör att man inte kan gå vidare med planer. Kan vi visa att man kan kombinera gruvverksamhet med väldigt starka miljökrav som gör att man inte får sämre miljö lokalt kan det skapa möjligheter för ny utvinning.

Fakta: Ökande antal prospekteringar

GruvaLänInnehavareKommunMineral
AitikNorrbottens länBoliden Mineral ABGällivareGuld, koppar, silver
KiirunavaaraNorrbottens länLoussavaara-Kiirunavaara ABKirunaJärn
MalmbergetNorrbottens länLoussavaara-Kiirunavaara ABGällivareJärn
LeveäniemiNorrbottens länLoussavaara-Kiirunavaara ABKirunaJärn
KaunisvaaraNorrbottens länKaunis Iron ABPajalaJärn
KristinebergVästerbottens länBoliden mineral ABLyckseleBly, guld, koppar, silver, zink
KankbergsgruvanVästerbottens länBoliden mineral ABSkellefteåBly, guld, koppar, silver, zink
RenströmVästerbottens länBoliden mineral ABSkellefteåBly, guld, koppar, silver, zink
BjörkdalsgruvanVästerbottens länBjörkdalsgruvan ABSkellefteåGuld, koppar, silver
GarpenbergDalarnas länBoliden mineral ABHedemoraBly, guld, koppar, silver, zink
LovisagruvanÖrebro länLovisagruvan ABLindesbergBly, silver, zink
ZinkgruvanÖrebro länZinkgruvan mining ABAskersundBly, koppar, silver, zink

 

Källa: Bergsstaten

Under perioden 2010–2015 angavs vanadin, litium eller kobolt endast i 0–13 av antalet beviljade tillstånd per år. Under perioden 2016–2019 uppgick antalet till i genomsnitt 42 stycken per år. För år 2020 är siffran 29, varav kobolt angavs som ansökt mineraliskt ämne i 28 fall och vanadin i ett fall. Dessutom har grafit angivits i fem fall.

Källa: Bergsstaten