Energi

Strålning kan skada kopparkapslarna

Kopparkapslar svetsade på SKB:s laboratorium i Oskarshamn. Foto: SKB
Den fem meter höga kapseln är klädd med fem centimeter koppar utanpå ett stålrör med uttag för bränslestavarna med högaktivt, använt uran från de svenska kärnkraftverken. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Forskare på KTH slår larm om att radioaktiv strålning ger skador på koppar i mycket högre utsträckning än man tidigare trott. Det har fått SKB att avsätta pengar till ett nytt forskningsprojekt.

Publicerad

- Det krävdes inte mycket argumentation när vi visade vad vi sett, säger Mats Jonsson, professor i kärnkemi vid KTH i Stockholm till det vetenskapliga nyhetsbrevet Farad.

Larmet om att koppar som bestrålas i vatten tar mer skada än väntat kom i samband med ett examensarbete på KTH.

I experimentet användes tusen gånger högre stråldoser än vad man räknar med ska finnas runt kopparkapslarna i slutförvaret av det utbrända kärnbränslet – helt enkelt för att se någon effekt på så kort tid som man haft till förfogande.

- Om vi ska gå ned i den verkiga intensiteten kan det krävas flera år innan vi ser resultat av experimentet, säger Mats Jonsson  till Farad.

Exakt vad som händer med kopparn är ännu okänt.

- Det är ett korrosionsmönster som vi inte har sett tidigare, säger Mats Jonsson.

Nu drar ett nytt projekt igång för att få mer kunskap om vad som händer. Det blir ett samarbete mellan korrosionsforskare och kärnkemister på KTH.

Kärnkraftsindustrins bränslebolag SKB kommer att finansiera projektet.

- KTH-forskarna har sett effekter av strålning på koppar. Det är klart att det är intressant för oss, säger SKB:s forskningschef Peter Wikberg.

På tisdag den 16 mars ska SKB lämna in sin ansökan om att få bygga ett slutförvar av högaktivt, använt kärnbränsle 500 ned i berget i Forsmark enligt den så kallade KBS-metoden.

KBS-metoden bygger på att radioaktiva isotoper ska hållas i schack genom tre barriärer:

  1. Kärnbränslet förvaras i en fem meter hög kapsel med ett inre skal av stål och ett yttre av fem centimeter tjock koppar.
  2. Kapseln sänks ned i ett hål klätt med block av bentonitlera. Hålet förseglas med ett lock av bentonitlera. Leran utgör den andra barriären.
  3. Den tredje barriären utgörs av berget. När alla deponeringshål i en tunnel är fyllda med kapslar förseglas hela tunneln med bentonitlera.

I går onsdag publicerade Strålskyddsmyndigheten en rapport om att koppar korroderar i vatten även på så stora djup som 500 meter ned i berget.

Den rapporten väckte rabalder under onsdagen eftersom SKB indirekt anklagas för att hittills tagit för lätt på korrosionsproblemet.

Läs mer om detta här.

Fullt forskarkrig om kopparkapsarna.

SKB i uppror efter nya kopparrapporten.

Miljörörelsen drar blankt mot SKB.