Energi
Stort intresse för att låna ut hustak till solceller
Många vill ha solceller på sina tak, men slippa göra jobbet. Flera svenska företag lånar hustak för att producera solel.
Ny Teknik rapporterade nyligen om Bixia, som har börjat låna tak från företag för att sätta upp solceller. Företaget ansåg sig vara först med affärsmodellen.
Men två företag påpekar att de har liknande upplägg. ETC El äger i dagsläget ungefär 600 solcellsanläggningar som sitter på taket hos privatpersoner.
Erbjudandet har funnits i ungefär fyra år. Det innebär att privatpersoner eller företag kan upplåta sitt tak för solceller, medan ETC El står för installation och underhåll.
– Det kallas ”hyr våra solceller” och är inte utannonserat annat än i nyhetsmejl eftersom det är sånt enormt tryck på detta. Vi har en årslång kö vi betar av, berättar Johan Ehrenberg, företagets grundare.
Elektriciteten som solcellerna producerar går till privatpersonen eller företaget som äger huset. ETC El kvarstår som ägare av solcellerna men hyr ut dem till husägaren. Överskottsel köps av ETC El.
Watt-S låter privatpersoner bli delägare i befintliga solcellsanläggningar på andras tak. Ny Teknik har tidigare berättat om möjligheten att bli mikrofinansiär av solcellsanläggningar genom att köpa enskilda installerade watt.
Joachim Lindborg, grundare av Watt-S, lanserade idén förra året för att få fler personer att bli solelproducenter och öka engagemanget för egen el.
I dagsläget finns tre solcellsanläggningar som Watt-S erbjuder andelar i; en på Joachim Lindborgs hus i Uppsala, en på hans sommarstuga i Söderhamn och en på kommunens kontorsfastighet i Uppsala. Hittills har ungefär 400 privatpersoner och företag nappat på erbjudandet.
– Tanken är inte att man ska köpa från Watt-S för att bli rik utan för att göra en god gärning. Jag erbjuder egentligen inte en investeringstjänst utan en kompensationstjänst. Man kan till exempel kompensera för den el som telefonen drar genom att köpa tre watt av mig, säger han.
Läs mer:
Pengarna från mikrofinansiärerna ska gå till nya solcellsanläggningar.
– Nu har jag sålt så mycket att jag kan bygga nästa anläggning. Jag har redan tio paneler hemma och jobbar på att hitta ett nytt tak att låna, gärna i Stockholm där någon fastighetsägare vill ha privatpersoner som äger solceller på sitt tak, säger han.