Energi
Storstäder skapar sina egna geotermiska källor
Karlsruhe, en av de studerade storstäderna, värmer upp grundvattnet så att det kan användas geotermiskt. Foto: KIT
Storstäder värmer i sig upp grundvattnet så mycket att de skapar källor till geotermisk uppvärmning på vintern och kylning på sommaren.
Storstäder värmer upp grundvattnet under sig till en märkbart högre temperatur än vad som kan mätas i den omgivande landsbygden.
Med hjälp av en kombination av satellitmätningar och detaljerad kunskap om hur byggnader och trafiksystem är utformade i olika städer har tyska forskare studerat fyra storstäder som alla har potential att med värmepumpar få assistans med energiförsörjningen.
Studierna har gjorts av institutet för tillämpad geovetenskap vid institutet för teknologi i Karlsruhe samt ETH i Zürich.
De noterar att enbart satellitmätningar inte ger tillförlitliga resultat utan att en kombination av satellitdata och studier av städernas uppbyggnad behövs för att utröna hur stor geotermisk potential som finns i olika städer.
Till markstudierna hör uppskattningar av hur källarutrymmen är byggda och hur tätt byggnaderna står, liksom tunnelsystem och avloppssystem.
Man noterade att ju äldre staden är desto större är uppvärmningen av grundvattnet. Sålunda fanns större geotermisk potential i Berlin och Köln än i Karlsruhe och München, som var de fyra städer som studerades.
Studien har publicerats i tidskriften Environmental Science & Technology.