Energi

Stora utsläpp från myskaminer

Utsläppen från mysbrasan nu kartlagda. Foto: Fraunhofer WKI / Manuela Lingnau

Skorstenslösa värmekällor är inte så harmlösa som tillverkarna uppger. Utsläppen av skadliga ämnen överskrider gränsvärdena.

Publicerad

(Uppdaterad) Skorstenslösa kaminer är ett alternativ för den som inte har möjlighet att installera öppen spis. De finns i olika storlekar och utföranden, och eldas med etanol.

Men det finns underskattade risker med dessa elstäder, visar försök som gjorts vid tyska Fraunhoferinstitutet för träforskning, WKI.

Förutom risken att etanol exploderar när det blandas med luft vid påfyllning av kaminerna, så förbränns det inte fullständigt. Avgaserna går då direkt ut i rummet där kaminen står.

I ett rum med volymen 48 kubikmeter testade doktor Michael Wensing och hans grupp fyra olika kaminer och sammanlagt åtta bränslen från olika tillverkare, flytande såväl som i gelform.

- Rent teoretiskt bildar bioetanol vid förbränningen endast koldioxid och vatten, säger Wensing, men i praktiken ser det annorlunda ut. Mycket beror på bränslets sammansättning och vilken förbränningstemperatur som uppnås.

Etanolen förbränns som regel inte fullständigt. Vid sidan av koldioxiden bildas även giftig kolmonoxid, benzen, kvävedioxid och formaldehyd.

Alla testade kaminer överskrider det tyska gränsvärdet för kvävedioxid inomhus på 0,35 mg/m3. I ett fall var värdet så högt som 2,7 mg/m3.

Gränsvärdet för formaldehyd är 0,1 ppm. Högst uppmätt värde blev 0,45 ppm.

Vid mätning av (korrigerat) koldioxid  nåddes vid ett tillfälle 6000 ppm där rekommendationerna för bra luft säger 1000 ppm. Dessutom mättes ultasmå partiklar från förbränningen, partiklar som lätt tränger in i lungvävnaden.

- De skorstenslösa kaminerna är en källa till hälsovådliga föroreningar av inomhusluften, säger Michael Wensing. Vi rekommenderar att sådana värmekällor endast används i mycket stora och välventilerade rum, annars bör man avstå.