Energi

Stora Enso startar nytt labb för material från skogen

Gammalt och nytt från skogen. De bakre glasburkarna innehåller träflis och torkad pappersmassa. I den främre raden finns exempel på nya träbaserade råmaterial, från vänster lignin, tallolja, hemicellulosa och nanocellulosa. Foto: Marie Alpman
Heidi Saxell.

Skogsföretaget Stora Enso öppnar ett nytt innovationscentrum för biomaterial i Stockholm. Här ska 100 forskare ersätta oljebaserade material med nya från skogen.

Publicerad

– Allt som kan tillverkas av fossila material i dag kan göras av träd i morgon.

Det sa Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström när skogskoncernens invigde det nya innovationslabbet för biomaterial i Sickla i Stockholm i dag torsdag.

44 forskare har redan flyttat in i de nya lokalerna. På sikt ska det bli 100 som ska utveckla nya material från skogen som Karl-Henrik Sundström kallar en "grön oljekälla".

Han säger att det är en stor satsning som ska resultera i nya innovativa produkter på marknaden inom fem till tio år.

Ett exempel är nya typer av bioplast som kan ersätta fossil plast och aluminium som barriärmaterial i förpackningar.

– Vi tillverkar redan sådana material på labbet. Utmaningen är att skala upp tillverkningen, säger Heidi Saxell, som är chef för det nya biomateriallabbet.

Hon berättar också att små fibriller av cellulosa - det som också kallas nanocellulosa - kan användas i både livsmedel och hygienprodukter.

Läs mer:

Stora Enso utvecklar även en produktionsprocess för lignin och redan nästa år startar leveranser av lignin som ersättning för fossila ämnen i lim.

Textil är ett annat område där forskning pågår för att ersätta bomull med skogsbaserade fibrer.

Det nya centret är ett led i Stora Ensos arbete med att öka innovationstakten och förvandla sig från ett traditionellt skogsbolag till ett biokemiföretag.

Stora Enso har sett hur digitaliseringen slagit hårt mot företagets papperstillverkning. Å andra sidan har e-handeln ökat behovet av kartongförpackningar.

Även här ser Karl-Henrik Sundström stora möjligheter att utveckla nya produkter till exempel förpackningar med inbyggda halvledare.

Stora Enso är inte det enda skogsbolaget som satsar på innovation och nya material: