Energi
Stirlingmotor fixar grön el på tippen
BILDSPEL. Stora mängder metangas går upp i rök ur gamla deponier runt om i landet. Avfallsanläggningen i Rönneholm stoppar slöseriet – här gör två stirlingmotorer el och värme av den skadliga gasen.
Facklan har slocknat på Rönneholms avfallsanläggning utanför Eslöv i Skåne. Fram till i höstas facklades läckande metangas från de övertäckta deponierna bort, precis som på många andra nedlagda soptippar. Nu omvandlas den aggressiva klimatgasen till el och värme med hjälp av stirlingmotorer. Det gör anläggningen till en pionjär i Avfallssverige.
– Tidigare eldade vi för kråkorna. Det här är bättre för miljön, och vi räknar med att investeringen betalar sig på fem–sex år, säger Bengt Svensson, vd på återvinningsföretaget Merab.
Vi bestiger en deponi som täcktes över för några decennier sedan. Under snö, växtlager och lera bryts gamla sopor ner i en naturlig process där metan bildas. Metanhalten klingar sakta av, och varierar nu mellan 20 och 33 procent. Alldeles för lite för vanliga gasmotorer, men tillräckligt för de nya stirlingmotorerna. De står även pall för föroreningar i gasen, som organiska kiselföreningar och svavelväten.
Två små torn sticker upp ur kullen där de nyborrade gasbrunnarna finns. Med hjälp av rör och fläktar sugs gasen till två stirlingmotorer i en container. De är på 9 kilowatt vardera och producerar 120 megawattimmar el per år som matas ut på elnätet. Dessutom utvinns 350 megawattimmar värme som används i ett tält där matavfall förvandlas till slurry för biogasproduktion.
Installationen är den första i sitt slag, och Energimyndigheten skjuter till 45 procent av totalinvesteringen på cirka 2 miljoner kronor, varav stirlingmotorerna står för 900 000 kronor. Intresset är stort, enligt Niclas Davidsson på västsvenska Cleanergy som utvecklar tekniken. Besökare från Polen, Storbritannien, Frankrike och Norge har varit på plats utanför Eslöv.
– Alla blir imponerade. Det är unikt att kunna använda så här svag gas som motorbränsle, säger han.
Sedan visningarna startade har företaget tecknat avtal med en brittisk distributör och diskuterar nu med polska, franska och tyska återförsäljare.
Hur länge gasen i en gammal deponi kan driva motorerna är svårt att säga. Cleanergy uppskattar att det kan ta mellan tio och fyrtio år för metanhalten att sjunka från 40 till 20 procent, ett intervall vanliga gasmotorer inte klarar.
– Enbart i Sverige finns ett 60-tal deponier där tekniken kan vara intressant. I Europa finns det flera tusen. Det kan bli många gröna megawattimmar, säger Niclas Davidsson.
Cleanergy levererar till ryska Gazprom
Stirlingmotorn uppfanns i Skottland i början av 1800-talet för att pumpa vatten ur gruvor.
Motorn drivs av värme från i princip vilken källa som helst, som sol eller något som brinner.
I motorns slutna system finns en gas, helium eller väte, som växelvis värms och kyls för att driva kolvarna.
Den mest kända tillämpningen i Sverige är Kockums ubåtsmotorer.
En utmaning för tekniken är den förhållandevis höga tillverkningskostnaden.
Ort: Åmål och Göteborg.
Grundat: 2008 baserat på tyska patent.
Omsättning 2012: 10 miljoner kronor.
Antal anställda: 53.
Övrigt: Företagets teknik används av ryska Gazprom och för decentraliserad kraftvärme i Tyskland och Tjeckien. I höstas togs en demonstrationsanläggning i drift i Kina med tio solkraftsaggregat på sammanlagt 100 kilowatt.