Energi
Statens utredare: Ge cleantech en chans!
- Svensk energi- och miljöteknik riskerar att gå vilse om inte statliga myndigheter hjälper till och pekar ut vägen. Även i en marknadsekonomi måste man driva planerade projekt.
Det säger energiutredaren Mats Larsson som i dag lämnat in sin rapport om energieffektivitet och politisk styrning av energiomställningen till den statliga Energimyndigheten.
Han menar att de många små svenska energi- och miljöteknikföretagen riskerar att förlora sitt försprång om inte tekniken kommer till användning i stor skala.
- Vi har hittills lagt all tilltro till att marknaden ska lösa problemen – att företag investerar i ny energiteknik för att spara pengar. Men det går för långsamt, säger Mats Larsson till Ny Teknik.
Nya exportföretag i kulissen
Han anser att det behövs en långsiktig vision av samma slag som statliga myndigheter och verk stod för tidigare under 1900-talet och som gynnade svenska teknikbolag som Asea och Ericsson.
- Det är ett sätt att få ny svensk teknik i praktiskt bruk i stor skala och en chans att skapa nya exportföretag, säger Mats Larsson.
I dag finns det mängde av småskaliga initiativ när det gäller energieffektivisering och energiteknik.
- Men det räcker inte. Vi måste också ha storskaliga genomföranden, säger Mats Larsson.
Volvo väljer mellan sju alternativ
I rapporten tar han upp Volvos utveckling av olika bränslealternativ till tunga motorer. Volvo har presenterat sju olika alternativ, men måste veta vilket eller vilka man ska satsa på.
- Det behövs ett politiskt ledarskap för att ställa om energisystemet. Framför allt behövs det en plan för transportsektorn. Vilka förnyelsebara bränslen ska vi satsa på, hur mycket ska vi ta fram, vilka fordon ska vi ha?, säger Mats Larsson.
Volvo väljer mellan biogas, biodiesel, syntetisk diesel, DME och kombinationernn metanol-etanol, biogas-biodiesel och vätgas-biogas.
Underlätta energiomställningen
I sin rapport ”Leverantörskedjor – Förstudie kring kundkrav på energieffektivisering hos leverantörer” föreslår han att den statliga Energimyndigheten att ta en ledande roll även på andra områden än just transportsektorn.
1. Hjälp till att sänka tröskeln för företag att investera i miljövänlig teknik.
2. Gör en checklistan över vilka krav tillverkande företag ska ställa på sina leverantörer när det gäller energieffektivisering.
3. Ställ krav på att leverantörsföretagen utser en specifik person som leder effektiviseringsarbetet.
4. Ta fram en ”verktygslåda” med konkreta exempel på åtgärder som är väl beprövade när det gäller värme, belysning, ventilation, hydraulik, tryckluft, transportplanering, varvtalsreglering etcetera.
5. Samla information om tillgång till förnyelsebar energi i olika länder så att svenska företag kan ställa relevanta krav på sina leverantörer.
- Varje företag har mellan femtio och hundra möjliga åtgärder, men de flesta företag saknar interna funktioner för en sådan här energiomställning, säger Mats Larsson.
Global Energy Tranformation
Han har producerat rapporten tillsammans med Bengt Gebert. Båda är verksamma inom Industriellt Utvecklingscentrum i Skåne.
Mats Larsson har flera böcker i samma ämne bakom sig, bland annat "Global Energy Transformation" på det brittiska förlaget Palgrave MacMillan. Boken handlar om fyra nödvändiga steg att göra Clean Energy till nästa industriell framgångssaga.