Energi
”Stängning av reaktorer kan göra Sverige mer sårbart”
Foto: Adam Ihse/TT
Sverige klarar elförsörjningen även med färre kärnkraftsreaktorer. Men på lång sikt kan landet bli mer sårbart kalla vintrar.
Kärnkraftverket Ringhals styrelse räknar med att reaktorerna 1 och 2 stängs senast 2020. Orsaken är olönsamhet.
Stängningen väntas inte bli något problem för Sveriges elförsörjning i stort. De två reaktorerna har i snitt producerat tio terawattimmar (twh) årligen de senaste åren. Samtidigt har Sverige exporterat el. Förra året exporterades 15,6 twh.
Svenska kraftnät och Energimyndigheten räknar med fortsatt elöverskott framöver. Däremot kan problem uppstå när elförbrukningen är mycket hög vissa dygn.
– Risken för effektbrist ökar dramatiskt och hela systemet blir mer sårbart, säger Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.
Han påpekar att södra Sverige tappar 2850 megawatt i effekt när de två reaktorerna stängs.
– Det gäller att vi kan få in tillräckligt mycket effekt i det området en kall vinterdag när det inte blåser, säger Odenberg.
Den stora utmaningen uppstår, enligt Odenberg, när även de mer moderna reaktorerna tas ur bruk bortåt 2040.
– Vi tror att det kommer att behövas ett tillskott av planerbar (el)produktion, det vill säga produktion som inte är väderberoende. Som det ser ut i dag kommer den produktionen inte att byggas och det är ett problem, säger Odenberg.
Effektbrist kan leda till kraftigare prissvängningar. En sista utväg är att stänga av kunder från elnätet, men det har aldrig inträffat.
Energiminister Ibrahim Baylan medger att det finns en del utmaningar. Han påpekar att regeringen föreslagit att förlänga systemet med en så kallade effektreserv. Det innebär att extra produktionskapacitet upphandlas för vintern.
Folkpartiledaren Jan Björklund menar att det leder till att driften av oljekraftverken i Karlshamn och Stenungsund förlängs.
– Det är obegripligt att man stänger två reaktorer och i stället behåller två oljekraftverk, säger Jan Björklund.
FP och M anser att reaktorer nu stängs i förtid på grund av den höjda effektskatten på kärnkraft. Även Oskarshamn 1 och 2 kan komma att stängas runt 2020.
M:s Lars Hjälmered varnar för att ett hittills tryggt energisystem hotas och att viktiga energiinvesteringar uteblir på grund av att regeringen saknar en energipolitik.
Energiminister Baylan tycker att det viktigaste nu är att nå en bred partipolitisk överenskommelse i regeringens energikommission om Sveriges framtida energisystem bortom 2025. Beskedet om Ringhals understryker det, enligt honom.
– Det här är en signal om att det är på riktigt. Nu är det allvar. Det här är en alldeles för viktig fråga för att försöka ta kortsiktiga politiska poäng, säger Baylan.
Gilla Ny Teknik på Facebook