Energi

Stålpremiär – det första fossilfria stålet är här

Det första fossilfria stålet i valsverket hos SSAB i Oxelösund. Foto: Christine Olsson/TT
Fossilfritt stål i form av stålplåtar. Foto: Linda Nohrstedt
Järnsvamp tillverkat i den fossilfria processen i Hybrits pilotanläggning i Luleå. Foto: Linda Nohrstedt
Johnny Sjöström. Foto: Linda Nohrstedt

Det handlar om en helt ny industriell process för att framställa stål. Nu har de första stålplåtarna av fossilfria stålet valsats i Oxelösund.

Publicerad

Under visst pompa och ståt visade de tre företagen SSAB, LKAB och Vattenfall – i det gemensamma bolaget Hybrit – upp det första fossilfria stålet i världen vid anläggningen i Oxelösund.

Första leveransen av stålplåt går till Volvo Group där det ska användas i prototyptillverkning både för lastbilar och arbetsmaskiner.

Hittills har cirka 24 ton stål valsats fram, enligt SSAB:s vd Martin Lindqvist, som säger att kvaliteten är densamma som vid tillverkning med hjälp av kol och koks. Nu är det alltså vätgas som gäller vid reduktionsprocessen, vilket sker vid Hybrits pilotanläggning i Luleå.

Den järnsvamp som blir resultatet av reduktionsprocessen måste sedan smältas i en ljusbågsugn. För den första omgången fossilfritt stål har det gjorts hos en extern partner, eftersom SSAB ännu inte har en egen ljusbågsugn på plats i Oxelösund.

Johnny Sjöström, divisionschef på SSAB, uttryckte en stor lättnad över att den nya tillverkningsmetoden fungerade.

– Det är inte förrän nu som vi har testat att tillverka plåt med de egenksaper som kunden kräver, men nu ser vi att allt har gått bra, sa han.

Oroad för väteförsprödning

Framför allt är det risken för väteförsprödning som tidigare har oroat honom. Om väte slinker in i materialet kan det försämra hållfastheten.

– Väte i stället för kol är i min värld inte jättebra. Men det har gått jättebra. Blir man av med vätet innan produkten är klar är det inga problem, berättade han.

Enligt Johnny Sjöström har Hybrit-bolagen sökt med ljus och lykta efter andra företag som har testat att göra stål av enbart vätgasreducerad järnsvamp, men inte hittat några. Däremot har andra aktörer tillverkat stål av järnsvamp i kombination med stålskrot.

– Vi hade 100 procent järnsvamp i smältan i ljusbågsugnen och då tog det längre tid att smälta metallen, eftersom stålskrotets ledningsförmåga är högre än järnsvampens, berättar han för Ny Teknik

Industriell skala 2026

Om cirka fem år är det tänkt att SSAB ska kunna leverera fossilfritt stål i industriell skala med järnsvamp som råvara. Inledningsvis blir det en dyrare premiumprodukt, men på längre sikt, och då i stor skala, tror inte Martin Lindqvist att det ska bli dyrare än dagens traditionella produktion.

Fossilfritt stål i form av stålplåtar. Foto: Linda Nohrstedt

Det saknas inte utmaningar innan Hybrit-projektet är där. Stålverket i Oxelösund behöver nya elledningar när en ljusbågsugn installeras som ska ersätta dagens masugnar och koksverk.

– Det är viktigt att det här sker snabbt, sa Vattenfalls vd Anna Borg på pressträffen.

Järnsvamp skickas till USA

När Ny Teknik besökte anläggningen i Oxelösund för ett par år sedan planerade SSAB att blanda fossilfri järnsvamp med importerat stålskrot av fossilt ursprung. Den planen är nu ändrad.

– Om vi ska kalla produkten för fossilfri så ska den vara fossilfri. Däremot kan vi blanda in fossilfritt stålskrot om vi får tillbaka det från våra kunder, säger Era Kapilashrami, plats- och produktionschef på SSAB i Oxelösund, till Ny Teknik.

Under den första produktionsomgången i pilotanläggningen i Luleå, som genomfördes i maj i år, tillverkades cirka 100 ton fossilfri järnsvamp. En del av det har nu alltså omvandlats till 24 ton stålplåtar.

– Vi kommer att skicka en del järnsvamp till USA också, där vi redan har ljusbågsugnar. Det är viktigt att vi internt i SSAB lär oss så mycket som möjligt om tekniken, säger Johnny Sjöström.