Energi

SSM oroat av Ringhals ökade driftsstörningar

Ringhals har fyra reaktorer. Vattenfall föreslog att två av dem ska stänga tidigare än beräknat, men skjuter nu upp beslutet. Foto: Börje Försäter

Ringhals kärnkraftverk har haft ovanligt många driftstörningar de senaste tre åren. Enligt tillsynsmyndigheten SSM har de "påverkat eller riskerat att påverka säker drift".

Publicerad

- Enskilt eller var för sig har de inte haft någon säkerhetsbetydelse, men det är mängden av driftsstörningar som gör att vi reagerar, säger Mats Häggblom, inspektör på SSM, Strålsäkerhetsmyndigheten, till Ny Teknik.

I veckan presenterade myndigheten, sin Strålsäkerhetsvärdering 2015 för kärnkraftsägaren Ringhals AB. Den gäller för åren 2013 och 2014.

Säkerhetsläget är tillfredsställande, uppger SSM, men bara under förutsättning att Ringhals åtgärdar vissa brister. Några av dem har varit kända sedan tidigare, medan andra är nya, konstaterar myndigheten.

Redan i strålsäkerhetsvärderingen 2013, som avser händelser under 2012, påpekade myndigheten för Ringhals AB att de olika felen och störningarna skulle kunna skapa problem om flera av dem inträffar samtidigt, enligt Mats Häggblom.

Samma mönster har upprepats under åren 2013 och 2014.

- Nu tycker vi att man kommit till en gräns, säger Mats Häggblom.

I en särskild bilaga i utvärderingen listar SSM därför exempel på händelser och driftstörningar vid reaktorerna, som man anser skulle ha kunnat utmana reaktorsäkerheten. Läs bilaga 3 i rapporten här.

Störningarna har "påverkat eller riskerat att påverka den säkra driften", skriver SSM.

- Det vi ser är att man får störningar som gör att man måste gå ned i effekt, och i en del fall innebär de också att man måste snabbstoppa turbinen eller reaktorn, säger Mats Häggblom.

Flest problem hade man vid reaktor 1 och 2, uppger han. Men vad de beror på vill han inte spekulera i.

- Den frågan måste bolaget självt besvara.

SSM har också bett bolaget att förklara hur man ser på felfrekvensen. Ringhals ledning uppmanas också bland annat att fortsätta prioritera arbetet med att stärka det som på fackspråk kallas djupförsvarets första nivå.

Anna Stålnacke, kommunikationschef på Ringhals, instämmer i att bolaget har haft ett antal störningar och händelser.

- Vid alla störningar vare sig vi har många eller få så gör vi orsaksanalyser och vi arbetar även med det förebyggande arbetet. Det är viktigt vid alla händelser att titta på de bakomliggande orsakerna, säger hon.

Hon konstaterar att samtliga reaktorer vid anläggningen genomgått moderniseringar de senaste åren.

En delförklaring till driftstörningarna kan därmed vara att det skett mycket på anläggningen.

- Det är ju en del i detta, att det pågått mycket arbete här, säger hon.

Tillsynsmyndigheten är i rapporten även fortsatt tveksam till att kärnkraftsverkets VD Eva Halldén sedan i februari fjol också är VD för kärnkraftverket i Forsmark.

För svensk kärnkraft är detta en ny lösning, skriver SSM, som ifrågasätter om den är hållbar på sikt.

Men enligt Anna Stålnacke fungerar det delade VD-skapet väl.

Statliga Vattenfall, som är huvudägare i både Ringhals AB och Forsmarks kraftgrupp AB, utreder en sammanslagning av bolagen. Detta i besparingssyfte. Flera hundra miljoner per år, hoppas man kunna tjäna på åtgärden.

- Utredningen ska vara klar våren 2016 och en ansökan om godkännande kan då lämnas till SSM under sommaren, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef vid Forsmark.
Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!