Energi

SSM kräver extra nödkylning på svenska kärnkraftverk

Alla svenska kärnkraftsreaktorer måste förses med extra, terrorsäkrade nödkylningssystem som en följd av Fukushimakatastrofen och ökade säkerhetsrisker. Det avslöjade Strålsäkerhetsmyndigheten överraskande på en pressträff med miljöminister Lena Ek i dag.

Publicerad

Redan i början av 2013 kommer Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, att ta beslut om att svensk kärnkraftsindustri måste införa extra system för att nödkyla landets tio reaktorer.

Det senare i första hand som skydd för en stor händelse som den i japanska Fukushima den 11 mars 2011, då kylsystemet slutade fungera eftersom el-försörjningen försvann eller till skydd mot terrorhot

-Det handlar om att de måste införa ett helt nytt extra och oberoende kylningssystem som ska vara väl bunkrat och kunna fungera och förse reaktorerna med kylvatten om det ordinarie kylsystemet skulle fallera. Det ska ha egna vattentankar och ege elmatning.

Det säger Lars Skånberg, enhetschef på SSM, till Ny Teknik. På en pressträff på miljödepartementet i dag tillsammans med miljöminister Lena Ek och en rad företrädare för kärnkraftsbolagen avslöjade han att myndigheten tidigt nästa år planerar besluta att ge industrin ett föreläggande som blir tvingande för industrin.

När de nya kylsystemen måste finnas på plats är dock oklart.

-Den frågan kan jag inte svara på i dagsläget. Jag vill inte spekulera i det, utan vi måste höra vad kärnkraftsindustrin har för uppfattning om hur snabbt de kan genomföra det här, säger han.

Efter kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979 ställde de svenska myndigheterna krav på att reaktorerna förseddes med såkallade haverifilter, som hindrar radioaktiva utsläpp utanför reaktorbyggnaderna.

På pressträffen diskuterade man också följderna av Greenpeace-intrånget på Ringhals och Forsmark den 9 oktober i år.

En rad åtgärder planeras nu på kort och lång sikt. Eon, Vattenfall, Forsmarks kraftgrupp och OKG berättade i dag att man reda stärkt säkerheten genom att införa extra fordonskontroller, längre bort från anläggningarna.

Forsmark har också tagit beslut att uppföra ett tredje staket runt anläggningen, som ska kunna larma om personer tar sig över. Enligt vd för Forsmarks kraftgrupp Stefan Persson har man redan förstärkt skalskyddet på olika sätt.

SSM har gjort tillsyn efter Greenpeaceaktionen och slagit ned på en rad brister i bevakningen och kring rutiner hur inkräktare tas om hand.

Strålsäkerhetsmyndigheten kommer också nästa år att besluta att skyddsvakterna på kärnkraftsverken ska vara beväpnade med tjänstepistoler. Man vill också att anläggningarna ska förses med fasta skyddsstyrkor. Vilken typ av styrka är fortfarande under utredning.

Flera företrädare inom industrin var mycket självkritiska. Miljöminister Lena Ek fick också frågan vad som gått fel och svarade då med att säga att det funnits brister inom säkerhetskulturen.

Tre aktivister från Greenpeace gömde sig utanför Forsmarks innersta skyddsområde och stannade kvar i många timmar utan att upptäckas. Bland annat gömde de sig i ett ställverk. Fyra aktivister sov också på ett tak på en industribyggnad på Ringhals industriområde. Även inom polisen pågår därför nu utredningar kring hur man bättre kan söka igenom områden.