Energi
Spill från skogen blir fordonsgas
Åsa Burman på plats på biogasbygget. Anläggningen ska tas i drift om ett år, i november 2013. Foto: Staffan Eriksson
Även i Sverige görs en miljardsatsning på förgasning. På Ryaverken i Göteborg ska spill från skogsbruket bli fordonsgas.
-Vi bygger Sveriges största biogasanläggning och ska dessutom mata ut gasen direkt på stamnätet. Det är unikt, säger Åsa Burman, projektchef och vd för Gobigas, som ägs av Göteborg Energi.
Anläggningen ska tas i drift i november 2013 efter en investering på cirka 1,4 miljarder kronor, varav Energimyndigheten skjutit till 222 miljoner. Till en början är bränslet pellets. Nästa steg är att använda spill från skogsindustrin, exempelvis grenar och toppar som i dag lämnas kvar i skogen.
Det kolhaltiga bränslet förgasas vid ungefär 850 grader i en syrefri miljö. Då bildas syntesgas, en blandning av kolmonoxid och vätgas. Gasblandningen omvandlas i flera processteg till metan, som kan matas ut i det befintliga gasnätet.
Anläggningen ska kunna producera 160 gigawattimmar gas per år, tillräcklig för att försörja 15–20 000 fordon, enligt Gobigas beräkningar. Dessutom produceras 50 gigawattimmar fjärrvärme. Trots den stora kapaciteten är det en demonstrationsanläggning.
-Vi vill visa att det går att producera biogas med hjälp av förgasning, säger Åsa Burman.
Målet på sikt är att bygga en fyra till fem gånger så stor förgasningsanläggning som även producerar el.