Populärteknik
Solvärmeverket som ger el på natten
Vid sidan av de 2 700 solfångarna lagras smält salt i stora tankar vars värme driver de elproducerande ångturbinerna under natten. Foto: Abengoa Solar
Det största solvärmeverket som lagrar energi under dagen som används när det är mörkt har körts igång.
Solvärmeverket Solana i Arizona som är ett av de största i sitt slag har nu tagits i kommersiell drift. Det stora problemet med solvärmeverk är att de bara fungerar under dagen. Men Solana med sin installerade effekt på 280 MW producerar el även när det är mörkt. Under dagen används en del av värmen från solen till att smälta salt vars värme kan tas tillvara under natten. Enligt Clean Technica är Solana därmed världens största solkraftverk som använder termisk lagring av energin.
Saltet som används förvaras i stora tankar som totalt rymmer 125 000 ton där temperaturen på saltet som mest är 390 grader Celsius. Värmen därifrån hettar sedan upp samma oljefyllda rör som värms av solpanelerna under dagen och som leds till de ångturbiner som genererar elen.
Värmen från saltet kan driva generatorerna under sex timmar och elen kan då portioneras ut under de nattimmar då den behövs som mest.
Världens första solvärmeverk i större skala som använder salt för att lagra energi är Gemasolar i Spanien som togs i drift 2011. Men med sin installerade effekt på 20 MW är det betydligt mindre än det amerikanska. Nyligen sattes ett nytt rekord vid Gemasolar. Under 36 dygn kunde det producera el kontinuerligt under dygnets alla timmar vilket inget annat solvärmeverk hittills klarat av, skriver Renew Economy.
(Temperaturuppgiften korrigerad 16:45 torsdag 17/10)
<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/G1hdoWk17wU?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>