Den gamla versionen av Absolicons solfångare finns bland annat monterad på Hemab energipark i Härnösand. Foto: Kristofer Lönnå
Härnösandsföretaget Absolicon har sålt en produktionslina för koncentrerande solfångare till Kina. Genom att generera värme och ånga ska solfångarna bidra till minskad oljeeldning i kinesiska industrier.
Produktionslinan beräknas stå klar vid slutet av 2017 i Sichuanprovinsen i Kina. Då ska den kunna tillverka en solfångare var sjätte minut.
Två robotar och tio människor ska bemanna produktionslinan. Robotarnas uppgift blir mestadels att limma komponenter.
Absolicons avtal med det kinesiska konsortiet Heli New Energy Technology tecknades strax före jul. Affären innebär att företagets första produktionslina förverkligas.
Joakim Byström, grundare och vd i Absolicon, hoppas att affären är den första av flera i Kina.
– Vår förhoppning är att det här är starten på solenergirevolutionen, säger han.
Joakim Byström Foto: Linda Nohrstedt
Den kinesiska regeringens senaste femårsplan föreskriver att 20 miljoner kvadratmeter solfångare för industrier ska installeras till slutet av år 2020.
Annons
Men även i Sverige ska Absolicon bygga en likadan produktionslina för solfångare. Den kommer att finnas i Härnösand och tjäna som ett visningsexemplar för framtida affärer.
– Men den kommer också att kunna producera solfångare, till exempel till Danmarks fjärrvärmenät, säger Joakim Byström.
Absolicon är väl känt för Ny Tekniks läsare sedan bolaget har varit med på Affärsvärldens och Ny Tekniks 33-lista över unga lovande uppstartsföretag år 2009 och 2008.
Företaget startade 2007 och utvecklade tidigare en hybridvariant av solfångare, som kan generera både el och värme. Men efter en konkurs 2012 startade verksamheten om med en ny strategi.
– 2013 bestämde vi oss för att satsa på att inte sälja solfångare utan produktionslinor som tillverkar solfångare, berättar Joakim Byström.
Samtidigt valde företaget att satsa på en ny och enklare solfångare som inte skulle generera el, utan bara värme eller ånga. Den nya modellen, T160, har utvärderats på SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut under sommaren 2016.
– Vi fick helt fantastiska värden. Nu har vi världens bästa solfångare, hävdar Joakim Byström.
Solfångarna mäter drygt fem meter på längden och vrider sig efter solen. Insidan består av en silverbelagd reflektorplåt som koncentrerar solinstrålningen.
Annons
En glykolvattenlösning i röret i mitten värms upp och kan i sin tur värma upp vatten som cirkulerar i ett eget system, till exempel i en byggnad.
– Vi räknar med att till exempel livsmedels- och läkemedelsindustrin kan ha stor glädje av våra solfångare. Sådana industrier gör av med enorma mängder värme, säger Joakim Byström.