Energi

Solen går upp i öster

En ny sorts solceller har sett dagens ljus i Estland. Det årsgamla företaget Crystalsol ska nu kommersialisera den billiga och miljövänliga solcellen som är enkel att tillverka av lättillgängliga råvaror.

Publicerad

Solcellen har utvecklats vid Tallins tekniska universitet och bygger på gammal rysk militärteknik i kombination med femtio år gammal halvledarteknik från Philips. Den utnyttjar små halvledande kristallkorn av koppar, zink, svavel och selen.

Varje korn, som bara är en halv tiondels millimeter stort, beläggs med ett extremt tunt buffertskikt för att bilda en halvledarövergång. På så sätt blir varje enskilt korn i sig en solcell.

Kristallpulvret fästs sedan ut på en polymerfilm med en metod som närmast liknar pappersframställning, vilket gör den både billig och storskalig. När tillverkningen kommer igång i mitten av 2011 räknar företaget med ett pris på en halv euro per watt, vilket är en fjärdedel av snittet i solcellsbranschen.

Crystalsol har bland annat finansiärer från Finland och Norge, och företaget hoppas att deras genomskinliga solceller i metervara kommer att sitta på fönster och tak i byggnader.