Energi
Sökes: Plats för 5 200 tunnor atomavfall
Foto: All over press
På en hemlig plats utanför Risø vid Roskildefjordens södra ända står 5 200 tunnor med radioaktivt avfall. Danmark vill göra sig av med dem men inget land vill ta emot dem och Danmark har ingen bra plats att gräva ned dem på.
Det handlar om 10 000 kubikmeter radioaktivt avfall från de tre danska forskningsreaktorerna DR1, DR2 och DR3 på halvön Risø. Den första reaktorn på 2 kW togs i drift 1957, den andra på 5 MW togs i drift 1958 och den tredje på 10 MW togs i drift 1960 och stängdes 2000.
Tre år senare började rivningen av de tre reaktorerna och det danska dilemmat inleddes: Vad ska vi göra med avfallet?
Det mesta är lågaktivt rivningsavfall, men det finns också mellanaktivt avfall från de inre delarna av reaktorerna och så finns det 223 kilo bränslerester som innehåller radioaktivt cesium och strontium. Totalt finns det 10 000 kubikmeter avfall varav 75 kubikmeter håller hög radioaktivet och står för 87 procent av strålningen.
Den danska tidningen Ingeniøren skriver i dag om det danska dilemmat sedan Sverige, Tyskland och Polen skarpt kritiserat det danska förslaget att slutdeponera avfall under jord i Danmark. (Länk)
Bornholm och Lolland är två av de fem platser som föreslagits för ett slutförvar av de danska atomsoporna, som det heter i Danmark. Men det säger Tyskland till på skarpen om. Det ligger för grunt och det kommer för nära Tysklands gränser.
Och från Sverige kommer kritik mot hur Danmark tänkt sig ett underjordiskt slutförvar - på endast 30-100 meters djup för kortlivat avfall.
Framför allt är Region Skåne kritisk till att Danmark inte har rådgjort med Sverige eller Finland, som har den största kunskapen om slutförvar. Till exempel att använda bränslestavar ska klassas som högaktivt avfall och inte mellanaktivt.
Och om Danmark tänker sig att slutdeponera både lågaktivt och mellanaktivt avfall måste man ned till 300-500 meter, enligt den svenska miljöorganisationens kärnavfallsgranskning Mkg.
Det verkar nu som att danska politiker helt övergett tanken på slutförvaring i dansk jord och i stället satsar på ett mellanlager där det lågaktiva avfallet kan ligga i några hundra år tills radioaktiviteten klingat av.
I en ledare skriver tidningen Ingeniøren att det högaktiva avfallet, 75 kubikmeter, bör kunna exporteras till länder som har bättre förutsättningar för underjordiska slutförvar än Danmark - när tiden är inne.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!