Energi
Smålandsskogen nya
turistattraktionen
På torsdag öppnas portarna till det stora virkeslagret på Byholma gamla militärflygfält i Ljungby kommun i Småland inför den stundande turistsäsongen. I år har Ljungby kommun, sågverkskoncernen Vida och Skogsstyrelsen gjort Byholma till ett riktigt turistparadis.
Vidakoncernens virkeslager på Byholma är enligt egen uppgift världen största timmerlager och blev förra året en spontan turistattraktion som sammanlagt lockade uppemot 80.000 besökare.
Varje dag under sommaren förra året rullade 150-200 timmerbilar in på området och lossade sin last på timmertravarna som växte sig allt högre.
På varje sida om lossningsvägen staplades sex travar som var och en mätte 13 meter på höjden och löpte utmed 2 kilometer av landningsbanan.
Intresset för de gigantiska virkeslagret på nästan 1 miljon kubikmeter timmer väntas hålla i sig även i sommar och därför har Ljungby kommun, Vida-koncernen och Skogstyrelsen gemensamt tagit ansvar för denna världsunik turistattraktion.
Helikopter över vedtravarna
Ljungby kommuns turistbyrå sätter upp en bemannad filial på Byholma och guidade bussturer organiseras både till Byholma och till den närbelägna Hästhultskogen, som är en naturbarrskog där orkanen Gudruns härjningar tydligt syns.
Man ska också kunna ta en helikoptertur över Byholma för att få en uppfattning om hur stort virkeslagret är. Naturligtvis finns det också kaffeservering på området.
Dessutom har Vida, som är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med nio sågverk i södra Sverige, tillsammans med Skogsstyrelsen satt upp flera utställningar om den förödelse som Gudrun orsakade, hur man hanterade upparbetningen, hur det ser ut i dag och hur det framtida skogsbruket bör organiseras.
Byholma kommer att vara öppet lördagar och söndagar under juni och därefter dagligen fram till och med 6 augusti.
Katastrof för skogsägarna
Mer än 75 miljoner kubikmeter skog stormfälldes under en enda stormnatt - natten till den 9 januari 2005. Det är lika mycket som det avverkas i hela Sverige under ett års tid.
Stormfällningen blev en katastrof för många av skogbönderna i södra Sverige. Virkespriserna föll när det plötsligt blev ett överutbud av avverkad skog och kostnaderna för att ta vara på virket blev mycket högre än under normala betingelser.