Energi

Slår fast: Kraftiga explosioner vid Nord Stream

Kraftiga explosioner låg bakom läckorna i Nord Stream-ledningarna, enligt danska myndigheter. Arkivbild. Foto: Svenska Kustbevakningen via AP/TT

Det var kraftiga explosioner som skadade gasledningarna Nord Stream 1 och 2, enligt myndigheter i Danmark. Minst 50 meter rör saknas av den ena ledningen, visar filmklipp från botten.

Publicerad

Det har skett flera undersökningar av gasledningarna där smällarna skedde, meddelar Köpenhamnspolisen, underrättelsetjänsten PET och det danska försvaret i ett gemensamt pressmeddelande, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

"Undersökningarna har bekräftat att det har skett omfattande skador på Nord Stream 1 och 2 i Danmarks exklusiva ekonomiska zon, och att skadorna är orsakade av kraftiga explosioner", lyder pressmeddelandet.

Filmklipp från botten

Redan i ett tidigt skede bedömde myndigheter i länder kring Östersjön att det bör ha varit explosioner som orsakat läckorna. Det är dessa misstankar som nu har bekräftats, enligt de danska myndigheterna.

Filmklipp från Nord Stream 1 som Expressen publicerar visar att minst 50 meter av gasledningen saknas eller har försvunnit ned i havsbotten. Där syns också hur bottensediment har rörts upp kring det område där läckaget har skett, omkring 80 meter under havsytan.

– Det är en extrem kraft som kan böja så tjock metall på det sätt vi ser, säger Trond Larsen, som styrde den undervattensrobot som filmade materialet, till tidningen.

Sverige meddelade den 6 oktober att det hade samlats någon form av bevismaterial från botten och att det mesta tydde på att det rör sig om ett misstänkt sabotage.

Östersjöländer samlas

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sade redan den 27 september uttryckligen att det var en "medveten handling" bakom läckagen.

Underrättelsetjänsten PET och den danska polisen kommer att utreda händelsen vidare tillsammans, och i samarbete med andra länder.

"Det är ännu för tidigt att säga något om inom vilka ramar det internationella samarbetet med bland annat Sverige och Tyskland kommer att ske, då det hänger på flera aktörer, bland annat vilka myndigheter som hanterar saken i de olika länderna", fortsätter pressmeddelandet.