Energi

Skånsk by blir först med mikronät

Simris på Österlen får testa Sveriges första mikronät med enbart vind- och solenergi. Tidigare planer på Åstön utanför Timrå har skrotats.

Publicerad

Energibolaget Eon vill skapa ett lokalt energisystem, ett så kallat mikronät, för att i praktiken undersöka hur det fungerar att endast använda förnybara energikällor som vind- och solkraft för elförsörjningen

– Vi vill testa hur man kan balansera ett litet lokalt energisystem med den här typen av förnybar och intermittent produktion, säger Staffan Sjölander, projektledare på Eon.

Avsikten var att bygga ett vindkraftverk och ansluta solceller för att skapa ett mikronät på Åstön utanför Timrå. Men bygglov och tillstånd överklagades av några öbor, vilket ledde till förseningar i projektet.

Läs mer:

Nu väljer Eon att flytta projektet till Simris utanför Simrishamn. Där finns redan ett befintligt vindkraftverk och en solcellspark som Eon kan nyttja.

– Vi har sedan en tid aktivt letat efter alternativa platser med befintlig elproduktion. Det är inte det vi vill visa med projektet, att vi kan bygga vindkraftverk, säger Staffan Sjölander.

Omkring 150 kunder, både privatpersoner och företag, ska ingå i det lokala energisystemet. Tanken är att de ska klara sig med den förnybara elektricitet som levereras från vindkraftverket och solcellsparken.

För att kunna leverera elektricitet även de dagar när solen inte skiner och det inte blåser ska mikronätet kompletteras med ett batterilager. Som backup finns också en reservgenerator som ska drivas av förnybart bränsle.

Men mikronätet ska även ha anslutning till det existerande elnätet. Kopplingen kommer att brytas för tester och för att säkerställa att kunderna klarar sig i så kallad ö-nätsdrift.

När projektet flyttas till Simris innebär det att det lokala energisystemet kommer att förses med mer solenergi än vad Eon hade planerat på Åstön.

– Det blir lite spännande eftersom det kommer in mer småskalig solenergi i Sveriges energisystem. På så sätt blir testet än mer relevant, men också svårare, eftersom solenergin ger mer årstidsvariation än vindkraften, säger Staffan Sjölander.

Eon räknar med att mikronätet i Simris ska kunna tas i drift till sommaren. Projektet ska sedan drivas under tre år.

– Vi har fått bygglov för de viktigaste delarna, batterilagret och reservkraftverket, som kommer att stå vid vindkraftverket. Så vi drar igång byggnationen under våren, berättar Staffan Sjölander.

Därmed skrinlägger Eon tills vidare sina planer på ett mikronät på Åstön.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mikronätet i Simris

Vindkraftverket har en installerad maxeffekt om 500 kW och solcellsparken 440 kW.

Batterilagret ska bestå av litiumjonbatterier från Samsung. Lagret ska ha en kapacitet om 300 kWh och kunna leverera en elektrisk uteffekt om 800 kW.

Reservgeneratorn ska enligt Eon drivas av förnybart bränsle. Vilken sort det blir är ännu inte bestämt.