Energi

Sista månaden i drift för reaktor O1

Andreas Roos, avvecklingschef på OKG, i turbinhallen på O2. Foto: Anna Orring
Det sista bränslet transporteras bort från reaktorhallen på O2. De transporteras i behållaren som står till vänster i bild, som först sänks ned i reaktorbassängen. Foto: Anna Orring
Reaktorerna O1 och O2 på Oskarshamnsverket. Foto: Anna Orring

Reaktorn 01 i Oskarshamn går in i sin sista månad i drift. Samtidigt står det klart att färre än man trott behöver sägas upp.

Publicerad

På en digital skylt utanför entrébyggnaden på Oskarshamnsverket lyser de tre reaktorernas dagsaktuella effekt. För 02 står det noll, sedan flera år tillbaka. För O1 stod det under torsdagen 399, att jämföra med maxeffekten på 492 megawatt. Med bara en månad kvar i drift sjunker effekten för reaktorn Oskarshamn 1 för varje dag, i den process som kallas coast down.

– Bränslet håller på att ta slut, förklarade OKG:s vd Johan Dasht på en pressträff på torsdagen.

Processen är densamma som inför avställningar inför revisioner. Skillnaden nu är att reaktorn inte kommer att återstartas, utan avvecklas för gott. O1 gör därmed O2 sällskap som avställda reaktorer på Oskarshamnsverket.

De kommande åren väntar avställnings- och servicedrift. Det innebär bland annat att allt kärnbränsle ska transporteras bort, interndelar flyttas ut, och tillstånd inför den kommande rivningen ska bli klara. Någon gång 2020 ska de radioaktiva delarna av reaktorerna börja monteras ned och rivningen starta.

Läs mer:

Under tiden ska driften pågå som vanligt i den tredje reaktorn i Simpevarp, O3.

– Vi har dubbla uppdrag ute på halvön nu. Att genomföra en ansvarsfull och kostnadseffektiv avveckling är ett av våra strategiska målområden, sa avvecklingschef Andreas Roos.

Med två avställda reaktorer krävs inte lika stor personalstyrka. OKG lade i december förra året ett varsel som omfattade 280 av 880 tjänster, varav 200 skulle bort redan 2017. Efter förhandlingar står det klart att antalet som måste sägas upp i år sjunker till 84, på grund av pensionsavgångar och individuella avgångsavtal.

Under kommande år ska ytterligare 80 tjänster bort.

– Vi rör oss mot att bli 600 personer 2019, sa Johan Dasht.

Vid månadsskiftet maj/juni ska alla anställda få besked om uppsägningar i år.

Läs mer:

O2 har inte varit i drift sedan 2013, då en stor modernisering inleddes. 2015 var allt klart för att starta igen, men då kom beslutet från ägaren Eon (nu Uniper) om en förtida stängning av ekonomiska skäl. Sedan dess har det pågått förberedelser och planering för att starta nedmontering och rivning. Det sista av kärnbränslet håller nu på att flyttas från reaktorhallen – på kärnkraftsspråk ska det bli en "plundrad" reaktor.

– Vi började i höstas. Det som finns kvar nu är färskt bränsle, som ska användas på O3, berättade Ambjörn Pernius, driftschef, vid pressträffen.

Det använda kärnbränslet har transporterats till Clab, som ligger på samma område som kärnkraftverket. Clab är Svensk kärnbränslehanterings mellanlager för använt kärnbränsle.

I Barsebäck har förberedelserna för nedmontering och rivning kommit längre, och ligger cirka ett år före i processen. Med samma ägare till de båda verken hoppas Uniper på att samordna kompetens och resurser när fyra reaktorer ska bort.

I Oskarshamn planeras för fortsatt drift av O3 under hela sin tekniska livslängd, till 2045. För att det ska vara möjligt krävs en investering i en oberoende härdkylning, ett nytt krav som infördes efter händelserna i Fukushima. Det beslutet ska tas inom kort, har OKG sagt. Blir det nej till den investeringen måste O3 stängas kring 2020.

Oskarshamnsverket

Ägs av energikoncernen Uniper, tidigare Eon.

Ligger på Simpevarpshalvön norr om Oskarshamn.

O1: startade1972, maxeffekt 492 megawatt. Stängs 29 juni 2017.

O2: startade 1974, maxeffekt 661 megawatt. Återstartades aldrig efter modernisering 2013.

O3: startade 1985, maxeffekt 1 450 megawatt. Fortsatt drift.

I samma område ligger Clab, som är SKB:s mellanlager för använts kärnbränsle och Äspölaboratoriet.