Energi
Sänker långsamt kraftverk i Dalälven
(Uppdaterad) Efter tio års forskning sjösattes ett nytt svenskt kraftverk på Dalälvens botten. Experimentanläggningen ska skörda el ur långsamma strömmar.
I torsdags förankrades ett ovanligt kraftverk i botten av Dalälven i centrala Söderfors i Tierps kommun. Turbinen roterar kring en stående axel och är direktkopplad till generatorn. Och den är väldigt långsam, gör bara cirka åtta varv per minut. Mer ska inte behövas för att utvinna el ur de långsamma strömmarna.
-Vi började utveckla tekniken för nio-tio år sedan, och det är jätteroligt att för första gången få sätta ut den i verkligheten, säger Mats Leijon som är professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet.
Kraftverket är utvecklat för att krama el ur marin strömkraft - långsamt strömmande vatten i älvar, sund och hav. En av de stora utmaningarna har varit att få god verkningsgrad vid strömningshastigheter på någon enstaka meter per sekund. Nu ska experimentanläggningen i Dalälven verifiera att de teoretiska beräkningarna av generatorns, turbinens och systemets prestanda stämmer. Mats Leijon räknar med att effekten kommer att ligga i spannet 5 kilowatt till 30 kilowatt.
Anläggningen lyftes i älven av en kranbil och förankrades i fundament på botten med hjälp av dykare. En sjökabel anslöt generatorn till en mätstuga på land.
Mats Leijon ser långsamt strömmande vatten som en väldigt attraktivt förnyelsebar energikälla.
-Vinden mojnar och solen går ner, men vatten rinner hela tiden. Den höga utnyttjandegraden gör att en investering kan återbetala sig snabbt jämfört med andra energikällor, säger han.
Projektet i Söderfors har finansierats med sammanlagt 2,5 miljoner kronor från bland annat Vetenskapsrådet, Vattenfall och Ångpanneföreningens forskningsstiftelse. Patenten ligger i avknoppningsföretaget Current Power.