Energi
Samarbetar om största litiumfyndet
Professor Wolfgang Voigt (sittande) med en bit litiumhaltig mineral vid ett elektronmikroskop. Stående professorerna Jens Gutzmer och Hans Jürgen Seifert.
Världens största fynd av lättillgängligt litium finns i Bolivia. För att utvinna den åtråvärda metallen ska bolivianska forskare samarbeta med tyska universitet och företag.
Även om litium är ett vanligt förekommande grundämne över hela världen är koncentrationen så liten att utvinningen blir dyr. I mer koncentrerad form finns litium i Latinamerikas bergstrakter, där Chile och Argentina idag svarar för en stor del av utvinningen.
Men de riktigt stora reserverna finns i uttorkade saltsjöar i Bolivia. Reserverna beräknas innehålla 5,4 miljoner ton.
För att hitta metoder att utvinna litium på plats har forskningsinstitutioner och företag bildat en allians, "Litiuminitiativ Freiberg". Initiativet togs av professor Wolfgang Voigt vid tekniska universitetet Bergakademie Freiberg. Andra parter i samarbetet är det bolivianska universitetet i Potosi, Geokompetenz-Zentrum Freiberg och tyska statliga institutet för geologi och råvaror i Hannover, liksom företagen Litec-Evonik, K-Utec och Ercosplan.
Förutom projekt för att framställa större litium-jonbatterier för el- och hybridbilar kommer mycket arbete att ägnas åt försörjningen av denna åtråvärda metall när bilindustrin under det kommande årtiondet väntas behöva stora mängder för batteriframställningen.
En indunstningsteknik med hjälp av solenergi som utvecklats vid TU Bergakademie Freiberg kan utvecklas till en produktionsmetod för att få fram litium i närheten av brytplatsen.
För att driva projektet har universitetet i Freiberg fått drygt 80 miljoner kronor. Projektet ska pågå i fem år.
Litium är ett grundämne med nr 3 i det periodiska systemet. Det är det lättaste grundämnet i fast form. Den mjuka vita metallen oxiderar kraftigt i luft och vatten och brukar förvaras i syrefri vätska.