Populärteknik

Så kan energi genereras från tårar och saliv

Foto: TT / IBL

Gråt inte över spilld mjölk. Eller så är det precis det du ska göra och generera energi på köpet.

Publicerad

Irländska forskare har upptäckt ett sätt att samla elektricitet från sekret som produceras av våra ögon och andra delar av kroppen.

Själva energikällan är ett protein som heter lysozym. Det genererar el när det sätts under tryck. Hittar man ett effektivt sätt att lagra detta så har det potential att bli en ny bränslekälla till alla möjliga typer av enheter.

Lysozym som finns i tårar, saliv, mjölk, slem och äggvitor är ett enzym som hjälper till att bryta ner bakteriella cellväggar. Men i sin kristalliserade form upptäckte forskare vid University of Limerick i Irland att det också manipuleras till att producera en elektrisk laddning.

Genom att applicera tryck på en film av lysozymkristaller som pressas mellan två glasskivor så kunde forskargruppen mäta att det producerade en form av energi, nämligen piezoelektricitet. Alltså en elektrisk laddning som lagras som svar på ett mekanist tryck.

– Eftersom det är ett biologiskt material är det giftfritt, så det kan fungera i många innovativa applikationer som elektroaktiva antimikrobiella lager för medicinska implantat, säger en av forskarna, fysikern Aimee Stapleton.

Om framtida forskning lyckas dra nytta av upptäckten så räknar gruppen med att en ny era av flexibel energilagring kan bli möjlig.

Det skulle kunna innefatta nya typer av implantat som släpper ut medicin i kroppen, och kontrolleras och drivs av sensorer som upptäcker lysozym under huden.