Energi

Så kan elintensiva företag spara

Storföretag kan spara lika mycket el som 80 000 villor förbrukar Det visar en färsk rapport, från Energimyndigheten.

Publicerad

Sveriges elintensiva storföretag kan spara lika mycket el som 80 000 villor eller en kommun av Uppsalas storlek förbrukar på ett år.

Nästa vecka kommer Energimyndigheten att presentera en rapport som visar vad de mest elintensiva företagen kan göra för att minska elförbrukningen och minimera sina koldioxidutsläpp.

Den rapporten, som visar resultatet av programmet för energieffektivisering, kommer också att presenteras för EU.

– Faktiskt det roligaste projekt vi någonsin genomfört, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger på en presskonferens där rapporten offentliggörs.

Att han upplever rapporten som ”rolig” beror på att resultaten av alla åtgärder och metoder de deltagande företagen genomfört har gett dubbelt så bra effekt som man förväntade sig 2004 – då programmet startade.

Ett av de 110 deltagande företagen, Fagersta Stainless, har genomfört el-effektiviseringar som gjort att man minskat den tidigare elförbrukningen med 5 procent, 9 000 MWh.

Ett annat bolag, Södra Cell, har effektiviserat bort drygt två procent men har samtidigt ökat den egna elproduktionen, som med 0,4 TWh. Och en del av det säljs.

Tillsammans har företagen som varit - och fortfarande är - med genomfört drygt 1000 åtgärder som gjort att de minskat elförbrukningen med 1,4 TWh - mer än dubbelt så mycket som förväntade 0,6 TWh.

– De här företagen har visat att det ofta är viktigare att effektivisera elförbrukningen än att bygga nya kärn- eller andra typer av kraftverk, säger Tomas Kåberger.

Som morot för att delta har alla företagen i programmet beviljats skattebefrielse på el som används i produktionsprocesser.

För att få ner elförbrukningen har bolagen infört nya rutiner, de har trimmat, styrt, reglerat och optimerat olika utrusningar och apparater, de har utnyttjat spillvärme, sett över ventilation, vakuum- och kylsystem. De har ökat andelen förnybar energi, bytt ut gammal utrustning mot ny i produktions- likaväl som i så kallade hjälpprocesser.

Totalt har alla dessa åtgärder kostat 636 miljoner kronor, en investering som på ett år gett en beräknad besparing på 430 miljoner.

PFE-programmet är inte avslutat. Hur det kommer att fortsätta är inte klart ännu. Energimyndigheten kommer på sin hemsida att undan för undan presentera vilka åtgärder och metoder företagen använt, när det ena fungerar bättre än det andra.