Energi

Risken för härdsmälta blir offentlig

SSM har hemligstämplat uppgifter om reaktorsäkerhet med hänvisning till terroristhot. Foto: OKG

Strålsäkerhetsmyndigheten SSM har i flera år hemligstämplat uppgifter om reaktorsäkerhet. Myndigheten har fått bakläxa från kammarrätten.

Publicerad

Greenpeace i Stockholm har begärt ut uppgifter om sannolikheter för kärnkraftsolyckor.

– Det är inte klokt att allmänheten inte ska få reda på hur stor risken är för en härdsmälta, säger Rolf Lindahl, Greenpeace.

SSM har hemligstämplat med hänvisning till terroristhot.

Det gjorde man inte tidigare. 1998 avslöjade Dagens Nyheter att Oskarshamn 2 hade 25 gånger högre sannolikhet för härdsmälta än Sydkrafts säkerhetsmål. Det berodde till stor del på att den bara har två dieslar för reservkraft, mot fyra i andra reaktorer.

På vilket sätt skulle en terroristcell ha nytta av att veta sannolikheten för härdsmälta vid svenska reaktorer?

– Informationen om konstruktion och komponenter och systemnummer kan visa på svagheter, och den informationen måste vi skydda efter 11 september, säger Ralph Nyman, handläggare på SSM.

Ja, men själva siffrorna?

– Siffrorna säger inte så mycket. De är en konsekvens av det jag sa.

I andra länder är de inte lika hemliga. Den finska myndigheten STUK är öppen med sina siffror.

– Jag kan inte svara för STUK. Det här är de riktlinjer jag har att följa, säger Nyman.

SSM:s tolkning av sekretessen har alltså nu underkänts av kammarrätten i Stockholm i en dom från den 11 februari. Den slår fast att stora delar av sekretessen är väl motiverad, men också att i de icke-utlämnade handlingarna finns en del uppgifter som uppenbarligen inte omfattas av sekretess, skriver rätten.

SSM ska nu göra en ny prövning. Verkets chefsjurist Ulf Yngvesson tror att den kan bli klar i slutet av februari.

Så mäts sannolikheten för olyckor

Vid varje kärnkraftsreaktor görs probabilistiska säkerhetsanalyser, där PSA-1 anger sannolikheten för härdsmälta, PSA-2 för att inneslutningen inte håller och PSA-3 är för en stor utsläppsolycka som i Fukushima.

Målet för svenska reaktorer är att sannolikheten ska vara högst 1/100 000 per år och reaktor för härdsmälta och mycket mindre för en utsläppsolycka.

PSA är en mycket omfattande modell av säkerheten där man antar sannolikheter för till exempel att en viss ventil inte stängs, att yttre nät inte finns att tillgå, med mera.

PSA används mest för att prioritera bland säkerhetsåtgärder, men också för att ge en bild av säkerhetsläget. En hög siffra tyder på säkerhets- brister.