Energi
Renault tar efter Tesla med batterilagring
Foto: Renault
Renault-gruppen har för avsikt att använda avdankade batterier för energilagring. 2020 räknar man ha tre anläggningar igång.
Att ha batterilagring i elinfrastrukturen har visat sig vara ett bra sätt att förbättra effektiviteten. Inte nog med att man kan spara energi från exempelvis vind- och solkraft när de överproducerar – de kan även hoppa in och stödja nätet vid strömavbrott eller plötsliga frekvensfall i produktionen. I Australien har franska Neoen fått rubriker för det Tesla-batteri man har kopplat in där.
Nu meddelar Renault att de är inne på samma spår. Deras tanke är att ge elbilsbatterier ett andra liv. Projektet kallas för ”Advanced Battery Storage” och är utvecklat exklusivt för att använda batterier som inte längre passar för elbilar. Dessa batterier har under sitt liv tappat mycket kapacitet, men de är inte helt uttjänta.
Renault säger att de under 2019 ska bygga tre av dessa batterilagringar. Dels vid sina egna fabriker i Douai och Cléon i Frankrike, och dels vid den tidigare kolkraftsdrivna anläggningen i tyska Nordrhein-Westfalen. Lagringen ska gradvis byggas upp och varje plats kommer innehålla 2 000 elbilsbatterier med en kapacitet på över 60 MWh.
Leasing orsak till stort lager batterier
Batterierna kommer att staplas in i containers och det här ska enligt Nicolas Shottery, ansvarig för Renaultgruppens program för ny energi, framöver bli ett standardförfarande för hur man tar hand om sitt batteriavfall.
– Den här unika lösningen kommer att ge Advanced Battery Storage kapaciteten att generera eller absorbera 70 MW. Den höga energin kombinerat med hög kapacitet på vår lösning kommer reagera effektivt på alla större nätförändringar, säger han i ett uttalande.
Renault har en lite unik position när det kommer till elbilsbatterier. De har på de flesta marknader sålt elbilar, men leasat ut batterierna. Det innebär att de behållit äganderätten – och således börjar få in många begagnade batterier.