Energi

Regeringen slår in öppna energidörrar

Anna-Karin Hatt Foto: Kristian Pohl

Energiminister Anna-Karin Hatt kräver att förvaltare av statliga byggnader sparar 20 GWh till 2020. Det hade hon inte behövt.

Publicerad

Regeringen gav häromveckan sina förvaltare i uppdrag att minska energianvändningen i offentliga byggnader. Det är en del av regeringens samlade genomförande av EU:s energieffektiviseringsdirektiv i Sverige.

Uppdraget ansågs så viktigt att it- och energiminister Anna-Karin Hatt bestämde sig för att skicka ut en pressrelease om att Fastighetsverket och Fortifikationsverket ska energispara.

-Det offentliga och staten ska ligga långt fram i energieffektiviseringsarbetet och se till att minska miljöbelastningen från sina egna byggnader, konstaterade Anna-Karin Hatt i pressreleasen.

Men hennes sparkrav finns redan i de interna sparplanerna hos Fortifikationsverket, som ansvarar för fastigheter avsedda för försvaret.

-Vi har högre ambitioner själva, skriver Johan Danielson, pressekreterare på Fortifikationsverket i sin kommentar till Ny Teknik om regeringens uppdrag.

Han uppger att Fortifikationsverket ställt högre sparkrav på sig själva sedan ”långt tidigare”.

I dag förbrukar verkets byggnader mellan 250 och 300 GWh per år. Så Anna-Karin Hatts nya uppdrag om att sänka energianvändningen med 11 GWh till slutet av 2020 är ingen större utmaning.

Även Fastighetsverket har fått regeringens uppdrag att minska mängden energi, med minst 9,6 GWh till slutet av år 2020.

Fastighetsverkets energianvändning ligger idag på cirka 140 GWh.

-Så det betyder en minskning med någon procent per år, säger Mikael Gustafsson, energispecialist på Statens fastighetsverk.

Inte heller han tycker att detta är någon större utmaning. Fastighetsverket har redan ett internt sparmål om att minska energianvändningen med 26 procent från basåren 2001-2005, till 2016.

-Så vi bedömer att vi absolut ska klara regeringens sparbeting. Men om regeringen också skärper byggreglerna framöver, då kan det bli tuffare, säger Mikael Gustafsson.