Energi
Råvaruskatterna kvar på havsbotten
Mangannoduler. Foto: Isa
Sällsynta och åtråvärda metaller ligger i mängder på stora djup i oceanerna. Men riskerna vid utvinning är enorma.
Specialister på mineralutvinning ur havsdjupen beskriver i årets utgåva av "World Ocean Review III" möjligheterna kring denna ännu outnyttjade skatt av mangan, kobolt, guld, silver och andra högvärdiga metaller. Presentationen äger rum 24 februari.
Sedan decennier har forskare haft kännedom om förekomsterna, men än har ingen storskalig utvinning kommit igång, trots prisstegringar på vissa av metallerna.
Men när behovet av dem blir tillräckligt stort blir det också värt att ge sig på den komplicerade utvinningen, konstaterar experterna.
Kommer exploateringen igång på allvar lurar stora risker bakom hörnen. En av de största är miljöriskerna. Konsekvenserna av att plocka upp exempelvis mangannodulerna från 4000 meters djup är ännu inte kartlagda, men forskare tror på en biologisk massdöd av de organismer som lever i de stora djupen.
De politiska riskerna med mineralutvinning från havsbotten ska inte heller underskattas. Konflikter om rättigheter, liksom konflikter med stater som inte har naturlig kust mot oceanerna, kan i värsta fall hota världsfreden.
Martin Visbeck från tankesmedjan Ozean der Zukunft tror att bästa metoden för långsiktigt hållbar utvinning är att lägga alla fakta på bordet så att företrädare för politik, näringsliv och vetenskap sakligt kan diskutera på vilket sätt djuphavsutvinning är önskvärd.