Energi

Räkna ut: Så mycket kostar solceller på ditt tak

Eric Ahlberg och Erik Wallnér är ingenjörerna bakom Solcellskollen. Foto: Christina Wallnér
Foto: Profimedia.CZ a.s. / Alamy, Frank Chmura / Alamy

Funderar du på att skaffa solceller? Två nya webbtjänster ska ge konsumenter opartisk information om kostnaden.

Publicerad

Många privatpersoner anser att det är svårt att hitta opartisk information om solceller. Det visades till exempel i en ny undersökning från Lunds och Uppsala universitet.

Men nu finns två webbtjänster för att lösa problemet, Solcellskollen och Solkollen.

Solcellskollen har tagits fram av två nybakade ingenjörer från Chalmers, Erik Wallnér och Eric Ahlberg. Erik Wallnér uppmärksammade att information var ett stort problem för solcellsköpare när han gjorde sitt exjobb på magisterutbidningen i hållbara energisystem.

– Det var alltifrån vilka regler som gäller i det specifika fallet, till att räkna ut återbetalningstiden på ett bra sätt och hur man hittar leverantörer och vet att de är duktiga, berättar han.

Exjobbet blev klart sommaren 2015 och direkt därefter började han och Eric Ahlberg skissa på en webbtjänst för att lösa problemet. Nu har de bildat företag och i somras lanserades webbtjänsten.

Den presumtive solcellsköparen knappar in sitt postnummer, elanvändning på årsbasis och takriktning. Sedan räknar programvaran fram investeringskostnad och återbetalningstid.

Läs mer:

Utifrån postnummer kan husägare också få fram en lista på firmor som kan installera solcellsanläggningar i området. Efter installationen är tanken att köparna ska lämna referenser på installationsfirmorna på webbsidan.

Hittills har trafiken på sidan legat på ungefär 100 besökare per dag i genomsnitt, enligt Erik Wallnér.

När en husägare hittar en installationsfirma via webbtjänsten tar Solcellskollen ut en avgift som motsvarar en procentandel av affären. Hur stor procentsats det handlar om avslöjar Erik Wallnér inte. Än så länge har det dock inte blivit några stora inkomster.

– Vi har fakturerat, men det har inte varit något cash flow att tala om, säger han.

Solkollen är en liknande kalkyltjänst som har tagits fram av Lunds universitet, LU Innovation System och företaget Applied Geomatics International.

Läs mer:

När Ny Teknik testar kalkylerna med ett villatak i Stockholm landar återbetalningstiden på 15 år i båda tjänsterna. Trots att samma siffror används i båda webbtjänsterna diffar investeringskostnaden med 10 000 kronor mellan dem.

Solcellskollen har också publicerat en brasklapp om att företaget inte tar ansvar för att resultaten stämmer med verkliga förhållanden.

– Vår kalkyl utgår från antaganden om till exempel elprisutveckling, så vi kan inte säga att det kommer att stämma exakt utifrån dina förhållanden. Alla ekonomiska kalkyler baseras på kvalificerade gissningar och vi har försökt göra en extremt bra kvalificerad gissning. Tjänsten är en fingervisning och en möjlighet att testa olika antaganden för att se hur det påverkar investeringen, säger Erik Wallnér.