Energi

Pris – inte klimat – styr ny solkraft i Afrika

Solcellsparken Druenberg, Sydafrika, med en maxeffekt på 75 MW stod klar 2014 och drivs av norska Scatec Solar. Foto: Scatec Solar

SYDAFRIKA. Att världens ledare lyckats enas om en klimatöverenskommelse i Paris är inget som det skrivs särskilt mycket om i sydafrikanska tidningar. Nyhetsflödet domineras helt av president Zumas ommöbleringar i regeringen.

Publicerad

Klimatfrågan är heller inget stort samtalsämne i ett land som plågas av fattigdom och ständiga elavbrott. Trots solinstrålning i världsklass lyser solcellerna med sin frånvaro på villatak och industribyggnader. Inte heller finns särskilt många vindkraftverk längs den långa, blåsiga kusten.

Men en stor förändring är på gång. Och det beror inte på ett plötsligt klimatengagemang, utan att priset på el från nya vindkraftverk och solcellsparker har rasat under kostnaden för kilowattimme för att bygga nya kolkraftverk.

– Hade man sagt det för fyra år sedan hade ingen trott att man var seriös, säger Andrzej Golebiowski, chef för det norska solkraftsbolaget Scatec Solar som bygger flera stora solcellsparker i Sydafrika.

I oktober konstaterade landets energiminister att Sydafrika för första gången kvalat in på listan över de tio länder i världen som installerade mest ny solkapacitet under 2014.

Nästan 1 GW kopplades in på elnätet. Även vindkraften byggs ut. Till 2019 planeras mer än 6 GW förnybar energi genom ett statligt program där privata företag får lägga bud på kontrakt för förnybar el.

Framgången för programmet, som går under namnet REIPPPP, som sjösattes 2011 har tagit alla på sängen. Tidigare i år beslutades om en utvidgning av programmet till att även gälla mindre installationer som kopplas in på elnätet.

Prisraset på solceller har även fått företag och villaägare att börja bli intresserade, trots att det inte finns några statliga subventioner, med undantag av ett test med inmatningstariffer i Kapstaden.

Förutom att det numera går att räkna hem investeringen så vill många göra egen el av säkerhetsskäl. Sedan flera år plågas Sydafrika av brist på el vilket tvingar det statliga elbolaget till planerade avbrott.

Brist på pengar och dåligt underhåll är två av orsakerna till att det statliga elbolaget inte kan möta efterfrågan på el. Två stora kolkraftverk som är under uppbyggnad har dragit över alla tids- och kostnadsramar. Dessutom saknar ungefär 20 procent av befolkningen el.

Mer förnybar energi ska hjälpa till att lösa energikrisen. Till 2030 ska den uppgå till 11,5 GW. Men president Zumas regering vill också bygga mer kol- och kärnkraft. Något som sol- och vindförespråkarna är starkt emot.

–  Det tar minst tio år att bygga en enda reaktor. En solpark på 400 MW kan du bygga på ett år, säger Anand Prabu Pathanjali, miljö- och klimatansvarig på Greenpeace i Johannesburg och tillägger att risken för korruption och förseningar ökar ju större projekten blir.

Som det mest utvecklade energilandet söder om Sahara är det nu många andra afrikanska länder som sneglar på Sydafrikas program för förnybar energi. Samtidigt råder den värsta torkan på 30 år i södra Afrika. Och även om väderfenomenet el niño pekas ut som huvudorsak så har det skapat en gryende klimatdebatt.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev