Energi

Pilotpark sänker priset på solkraft i Sydafrika

Foto: Helen Ahlbom
Sebastian Bode Foto: Helen Ahlbom

STELLENBOSCH, SYDAFRIKA. Skruva ihop stativen, smacka på speglarna och låt dem rikta in sig själva. Här är innovationen som sänker priset på solkraft.

Publicerad

Marknaden för koncentrerad solkraft, CSP, har hittills inte tagit fart, trots stora förhoppningar och satsningar. Haken med dagens anläggningar är att elen blir för dyr. En forskargrupp vid Stellenbosch universitet i Sydafrika vill lösa problemet med ett nytt koncept.

– Vi har tittat på hela systemet uppifrån och ner och försökt hitta sätt att sänka kostnader, säger forskaren Sebastian Bode.

Solen gassar när Ny Teknik besöker pilotanläggningen Helio100 på ett fält utanför Stellenbosch. Här finns speglar som följer solens gång och fokuserar strålarna mot en receptor, precis som i konventionella solkraftsparker. Men de här speglarna är betydligt mindre än vanligt, bara cirka 2,2 kvadratmeter. De är inte monterade på fasta fundament utan står direkt på marken. Ojämnt underlag är inget problem. De hundra speglarna styrs trådlöst var för sig, och kalibreras automatiskt så att de riktar in sig mot receptorn.

Läs mer:

– Här krävs ingen cement, inga kablar och inget grävjobb. Hela installationen kan göras av två personer utan vare sig utbildningen eller specialverktyg, säger Sebastian Bode.

För tillfället pekar de hundra, svagt välvda speglarna åt lite olika håll, och en stor solkatt rör sig upp och ner över receptorn. Kalibrering pågår.

Helio100 är en pilotpark som ska användas för att utveckla och demonstrera konceptet -någon el ska inte produceras. Men om receptorn hade fått sällskap av en ångturbin och generator, så skulle en anläggning av den här storleken kunna försörja cirka 30 sydafrikanska hushåll med el, enligt forskarna. Målet är att kommersialisera tekniken i solkraftparker från 100 kW och uppåt. De skulle exempelvis kunna ge el i små samhällen eller gruvor.

Helio100-projektet har finansierats av statliga TIA, Technology Innovation Agency, i Sydafrika. Nu vill forskarna bilda ett företag och ta tekniken till marknaden. Enligt Sebastian Bode är intresset stort.

– Vi förhandlar med potentiella kunder i exempelvis Israel och Kina, säger han.

Samtidigt försöker gruppen kapa kostnaderna ytterligare. Målet är att nå ett elpris på under 6 amerikanska cent per kWh på sikt, motsvarande runt 50 öre per kWh.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!