Energi
Ovisst hur framtidens värmepumpar ska se ut
Alla Sveriges hushållsvärmepumpar kommer så småningom att bytas ut. I dag innehåller de växthusgaser som är tusentals gånger kraftfullare än koldioxid. Någon given ersättare saknas.
Se Ny Teknik plocka isär en värmepump i klippet ovan.
Idag har i stort sett alla av Sveriges 1 250 000 hushållsvärmepumpar fluorerade gaser, så kallade f-gaser, som köldmedier. Dessa är kraftiga växthusgaser och kommer med tiden att behöva bytas ut. Alternativa lösningar håller på att tas fram. Men ingen kan säga vilka de blir eller när de är färdiga.
– Teknikutvecklingen är på gång men det går fortfarande inte att säga vilken lösning som kommer att användas, säger Lennart Rolfsman, seniorprojektledare på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP.
Ett av flera möjliga alternativ till köldmedium i värmepumpar är propan, berättar Lennart Rolfsman. Tekniken för att bygga dem finns redan. Problemet är att såväl propan som flera av alternativen är brandfarliga och att olika länder har olika lagar för brandfarliga medier.
– Tillverkare vågar inte ge sig på att massproducera exempelvis propanvärmepumpar innan de vet hur regelverket kommer se ut, förklarar Lennart Rolfsman.
SP håller på, tillsammans med branschföreningen Svenska kyl- och värmepumpföreningen, att se över det regelverk som finns idag för gasolanläggningar och tolka hur det kan tillämpas för värmepumpar.
En uppdaterad EU-förordning trädde i kraft tidigare i år med syftet att minska utsläppen av växthusgaser enligt EU:s mål för minskade utsläpp. Vid 2030 är målsättningen att två tredjedelar av f-gasutsläppen ska vara borta. Naturvårdsverket har lämnat in ett förslag till miljödepartementet om en svensk förordning som ska komplettera EU-förordningen. Den väntas börja gälla nu under vintern.
– Det behövs en nationell kompletterande förordning, för att i Sverige har vi striktare och mer långsiktiga regler än de som finns i EU-förordningen, säger Helen Lindqvist, avfallsförordningen Naturskyddsverket.
För tillfället gäller en gammal version av den svenska förordningen som skrevs i samband med den förra EU-förordningen. Det innebär vissa problem, till exempel kan Kemikalieinspektionen för tillfället inte utföra sin uppgift som tillsynsmyndighet helt och hållet.
– Det enda man säkert kan säga är att energieffekten inte kommer att vara sämre på de nya värmepumparna än de äldre. Den kommer kanske till och med bli bättre, säger Lennart Rolfsman.