Energi

Överenskommelse om energi kan dröja

Regeringen börjar nu tona ner talet om att försöka få till en energipolitisk uppgörelse under tisdagen. Förhandlingar uppges pågå med i första hand Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern.

Publicerad

Löftet från energiminister Ibrahim Baylan har varit att ett besked om framtiden för effektskatten på kärnkraft ska komma före maj månads slut. Det betyder senast i dag, och så har det låtit fram till nu.

– Samtalen pågår fortfarande. Om det blir idag eller de närmsta dagarna återkommer vi till när samtalen är klara, meddelar energiministerns pressekreterare Gunilla Hjalmarsson i ett sms.

Uppgifter till TT, och andra medier, gör gällande att regeringen förhandlar om ett bud från tre av allianspartierna, som Liberalerna står utanför.

Moderaterna vill inte gå med på något som kan tolkas som ett nytt, indirekt slutdatum för kärnkraften. Gärna mer förnybart, men inte till priset av kärnkraftsförbud, är linjen.

Kristdemokraterna står, enligt vad TT erfar, också för den linjen.

I påskas skrev Ibrahim Baylan och Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin en debattartikel och föreslog att ett mål för en överenskommelse skulle vara att elproduktionen i Sverige skulle vara till 100 procent förnybar till 2036.

Det lästes av dem som vill behålla kärnkraften så länge det är nödvändigt och möjligt som ett stoppdatum det året.

Miljöpartiet kan tänkas vilja ha sp bra betalt som möjligt eftersom de ändå verkar vara i underläge när det gäller att fasa ut effektskatten.

Liberalerna vill inte säga mer än att förhandlingarna inte är över förrän de är över.

Vänsterpartiet uppges få information om delar som har budgeteffekter och Sverigedemokraterna är inte med och förhandlar, trots att de är en del av energikommissionen.

Effektskattens vara eller inte vara betyder skillnader i intäkter på flera miljarder i statsbudgeten. Bortfall måste täckas med andra, nya intäkter, som höjda skatter på annat.

Enligt SD:s representant i energikommissionen, Mattias Bäckström Johansson, är det inte helt lätt att förstå vad regeringen tänker sig att en uppgörelse nu ska innehålla och hur kommissionens fortsatta arbete ska se ut. Om regeringen nu gör upp med några partier om en helhet är det oklart vad kommissionen ska göra i höst. För dem som står utanför blir det då bara att konstatera att slutprodukten redan är klar.