Energi
Östersjön fick nyttig saltinjektion
Östersjön fick i förra veckan ett värdefullt inflöde av saltvatten från Nordsjön, vilket ger liv åt döda bottnar.
Mellan 15 och 18 december observerade forskare på tyska forskningsfartyget Elisabeth Mann Borgese hur så mycket som 150 km3 saltvatten vällde in från Nordsjön genom Öresund och Stora Bält till Östersjön.
Den här typen av saltvatteninströmningar har varit sällsynta efter 1984. Innan dess inträffade de varje eller vartannat år. Enstaka inströmningar, som 1993 och 2003, hade bara marginell effekt för att syresätta vattnet för att åter få liv i djupare belägna platser i Östersjön.
Oceanografer från Warnemünde hade förvarnats om att det syrehaltiga Nordsjövattnet skulle kunna strömma in tack vare att vattenståndet noterades som mycket lågt i Östersjön.
Det salthaltiga Nordsjövattnet är tyngre än Östersjöns brackvatten. Tack vare gynnsamma vindar väntas ännu mer saltvatten strömma in i Östersjön och kommer då att nå så långt upp som till Gotland.
Bristen på syre i de djupare delarna av Östersjön leder till att svavel bildas. Detta tillsammans med övergödning från jordbruket betraktas som det allvarligaste miljöproblemet för Östersjön.