Energi

Oklart om EU-test av kärnkraftverk

Det är oklart vad som ska ingå i EU:s stresstester av kärnkraftverken.  Ska terrorattacker ingå? Vilka anläggningar ska testas?

Publicerad

Vad bör EU-länderna lära sig av Fukushima-katastrofen? Den 25 mars i våras enades medlemsländerna på ett rådsmöte om att dra erfarenheter från Japan och undersöka följderna av liknande extrema händelser på de europeiska kärnkraftverken.
I dag torsdag lade därför den svenska regeringen ett uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten om att genomföra stresstester på de svenska kärnkraftverken, med redovisning senast den 15 december.
Tidigare har exempelvis den franska regeringen beställt stresstester av de franska verken och, utanför EU,  även den amerikanska administrationen.
Samtidigt visar det sig nu att åsikterna i EU går isär beträffande vilka slags faror som säkerhetsgranskningarna ska omfatta.
En het potatis är exempelvis om terroristattacker ska ingå.
Hård förespråkare för den linjen är den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger. 
Enligt Le Monde presenterade han i går kväll i Bryssel en lista med undersökningskriterier för cheferna för Strålsäkerhetsmyndigheterna  i EU — vilka  i dag torsdag möts i Bryssel.
Motståndare är bland andra Frankrike.
Enligt tidningen är länderna eniga om att stresstesterna ska visa om kärnkraftverken klarar:  jordbävningar, översvämningar, klimatvariationer och sammanbrott av kylsystemet (blackouts).
Vad man däremot träter om är om de också ska omfatta: mänskliga fel, terrorattacker, it-attacker, flygplanskrascher eller andra ”illasinnande handlingar”
—Det stämmer att man bland annat diskuterat terroristattacker i dag. Vad som ska ingå i stresstesterna är faktiskt inte klart, säger kanslirådet vid miljödepartementet Gábor Szendrö till Ny Teknik. Szendrö är observatör på mötet som pågår i dag och i morgon fredag.
Bör terrorattacker ingå i stresstester, vilken är den svenska linjen?

—Vi har redan tittat på terrorattacker efter 11-september-attacken i USA.  Det känsliga är att resultaten av testerna ska publiceras. Därför vore det inte bra om vi gav ut en handbok för terrorister, säger Gábor Szendrö.  
I dag är 143 kärnkraftverk i drift i EU.
En öppen fråga är om även andra kärntekniska anläggningar ska säkerhetstestas på samma vis. Det kan gälla mellanlager av kärnbränsle, bränslebassänger och upparbetningsanläggningar i Europa.
—Frågan är uppe på bordet. Men jag vet inte hur det går. Medlemländerna kan också själva välja att ta med andra anläggningar än kärnkraftverken i sina respektive tester, säger Gábor Szendrö.
Enligt honom är det sannolikt att man i Sverige också tar med mellanlagret Clab.
Miljöminister Andreas Carlgren förklarade i dag i ett pressmeddelande varför de 10 svenska reaktorerna ska stresstestas.
- Även om risken för en jordbävning med följande tsunami inte är relevant för Sverige är det ändå viktigt att så snart som möjligt analysera vilka lärdomar vi kan dra för svenska förhållanden. Det kan finnas yttre händelser som kan påverka kärnkraftverkens funktion och säkerhetssystem som kan behöva belysas ytterligare.