Energi
Ödeshög toppar solcellsligan
Solceller. Foto: All Over Press
Ödeshög har mest el från solceller per invånare av Sveriges kommuner.
– Det känns som ett kvitto på att vi arbetar åt rätt håll, säger Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare i Ödeshögs kommun.
Hon tror att det kan finnas flera förklaringar till topplaceringen.
– Vi har jobbat väldigt hårt med att informera om solceller. Vi har arrangerat många visningar och informationsträffar.
I den östgötska kommunen är den installerade effekten från solceller 72,6 watt per invånare, enligt en ranking från Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi.
Rankingen bygger på elcertifikatsystemet där det är frivilligt för privatpersoner som producerar egen förnybar el i liten skala att söka ekonomiskt stöd. På grund av frivilligheten kan listan därför inte sägas vara en fullständig redovisning av Sveriges solceller. Eftersom alla solcellsägare inte är registrerade i systemet är den totala solcellseffekten högre än vad rankingen visar.
Ödeshögs informationsinsatser är inte hela sanningen bakom förstaplatsen, betonar Nilsson Cedermo. Medborgare, exempelvis lantbrukare, har också tagit egna initiativ.
– Det blir gärna så att om en börjar, då ser grannarna att ”ja men han har gjort det, då kan jag också göra det”.
En annan aspekt kan vara geografin. Många stora lantbruk på Östgötaslätten har satt upp solceller.
– De har väldigt bra läge, de har inga skuggeffekter.
Även grannkommunerna Boxholm och Vadstena hamnar bland topp fem på listan.
Totalt utgör elen från solceller bara cirka 0,1 procent av den totala produktionen, påpekar Fossilfritt Sverige i ett pressmeddelande. Den genomsnittliga installerade effekten per invånare i hela landet är 10,7 watt. En tredubbling sedan december 2014. Organisationen menar också att kostnaden för att installera ett eget solcellssystem har sjunkit med 75 procent mellan 2010 och 2016.
– För att solelen ska kunna utgöra en större del av Sveriges energimix är det viktigt att arbetet med att förenkla lagstiftningen fortsätter. Vi ser gärna att ett sol-rotavdrag införs istället för dagens solcellsstöd samt att reglerna kring bygglov för solenergianläggningar förenklas, säger Johan Lindahl på Svensk Solenergi.
Läs mer: Komplett lista över alla Sveriges kommuner här (nedladdningsbar PDF).