Energi

Ockuperade kärnkraftverket – ”Alla säkerhetsföreskrifter har överträtts”

Rysk soldat på plats vid det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Bilden är tagen i maj. Foto: AP/TT

Situationen är instabil vid Europas största kärnkraftverk, ryskockuperade Zaporizjzja i Ukraina, varnar det internationella atomenergiorganet IAEA.

Publicerad

Uppdaterad

Zaporizjzja, beläget i landets sydöstra del, har varit ockuperat av ryska styrkor sedan invasionens inledning. Anläggningen, störst i hela Europa, drivs dock fortfarande av ukrainsk personal.

Från IAEA:s håll har man försökt skicka en delegation till kärnkraftverket.

– Situationen är oerhört volatil. Varje enskild säkerhetsföreskrift har överträtts på ett eller annat sätt. Och vi kan inte låta det få fortsätta, säger Rafael Grossi, chef för IAEA, på en presskonferens vid FN-högkvarteret i New York på tisdagen, där man för närvarande håller en konferens med de som skrivit under icke-spridningsavtalet för kärnvapen, NPT.

Ryssland utestänger IAEA

Grossi har under flera veckor undersökt möjligheterna att sända personal till platsen, men Ukraina har hittills nobbat förslaget med hänvisning till att det skulle ge legitimitet till den ryska ockupationen.

Enligt IAEA-basen är frågan komplex, den kräver ”förståelse och samarbete” mellan en rad aktörer, däribland Kiev, Moskva och FN.

På bilden syns fyra av Zaporizjzja totalt sex reaktorer. Bilden är tagen 2015. Foto: AP/TT

Det finns många säkerhetsproblem vid kärnkraftverket, ett av de allvarligaste är att leveranskedjan för utrustning och reservdelar har brutits, enligt Grossi.

– Vi är inte säkra på att kraftverket får allt det behöver, säger han och fortsätter:

– När man sätter ihop allt detta har du en lista över saker som aldrig borde hända vid en kärnkraftsanläggning.

Ryska styrkor ockuperade också Tjernobylverket i fem veckor innan de drog sig tillbaka i slutet av mars. Grossi besökte platsen i april och beskrev då säkerhetssituationen som ett ”blinkande rött ljus”. Därför är det så viktigt att IAEA får tillgång till Zaporizjzja, säger han.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har anklagat Ryssland för att använda atomkraftverket som en bas för att ”beskjuta ukrainare med vetskapen om att de inte kan eller kommer att skjuta tillbaka eftersom de riskerar att träffa en kärnreaktor eller ett förvaringsutrymmer för radioaktivt avfall”.

En stor del av Zaporizjzja-regionen befinner sig under den ryska ockupationsmaktens kontroll.

Ukrainas och Europas största kärnkraftverk

Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk med totalt sex reaktorer med en elektrisk effekt om totalt 5,7 GW. Reaktorerna är av typen VVER-1000, ursprungligen utvecklad av Sovjet men sedan dess vidareutvecklad av Ryssland.  

Det är tryckvattenreaktorer som använder uran-235 som bränsle. Fem av reaktorerna togs i drift mellan 1985–1989 och den sjätte 1995.

Satellitbild över Zaporizjzja kärnkraftverk, tagen 2019. Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Samtliga sex reaktorer i kärnkraftverket Zaporizjzja är av modellen V-320, vilket innebär att de sorteras in under tredje generations kärnkraft. Det finns totalt 23 reaktorer av denna modell i världen, driftsatta mellan 1985 och 2011, enligt tillverkaren Rosatom.  

Fakta: Svensktillverkat kärnbränsle i ukrainska reaktorer

Ukraina har 15 kärnkraftreaktorer som producerar ungefär hälften av landets el. Alla är av typen tryckvattenreaktorer modell VVER (13 VVER 1000, två VVER 440), designade i Ryssland.

Landet får sitt kärnbränsle från två leverantörer: ryska TVEL samt Westinghouse. Merparten av bränslet tillverkas av TVEL men landet har de senaste åren sökt att diversifiera sina bränslekällor. I mitten av 2021 kördes sex av reaktorerna på bränsle från Westinghouse som tillverkats i Västerås.

Källa: World Nuclear News