Energi
Nya elnotan hot mot industrin
De höjda elpriserna i södra Sverige slår hårt mot regionens elintensiva industri. För Perstorp ökar elnotan med tiotals miljoner kronor och Stora Enso tvingas planera sin produktion efter elpriset.
(Uppdaterad) – Vi räknar med att förlora tiotals miljoner kronor under ett normalår, säger Urban Svensson, inköpschef på Perstorp. Bolaget tillverkar plast i Perstorp i Skåne, som ingår i elområde 4 för södra Sverige.
Bedömningen gäller om elen i genomsnitt blir fem öre dyrare per kilowattimme i elområde 4 jämfört med elområde 3 (Stockholmsområdet), en uppskattning som analytiker gör. I annat fall stiger koncernens utgifter för el ännukraftigare.
Även Stora Ensos tidningspappersbruk i Hyltebruk känner av det högre elpriset i elområde 4.
– Det är klart att vi påverkas och får en högre elkostnad. Vi försöker att så långt som möjligt anpassa oss och köra mer när elen är billig och mindre när den är dyr, säger Conny Johansson, chef för energi och miljö.
Som exempel tar han att en del av den energikrävande massaproduktionen får vänta när elpriset är som högst.
Totalt köper Stora Enso Hylte in 1,3 TWh el om året.
– Det högre elpriset gör vår konkurrenskraft klart försvagad och det finns en uppenbar risk att vi tvingas flytta delar av vår orderbok till andra enheter inom Stora Enso, säger Conny Johansson.
– I värsta fall talar vi om förlust av order och till och med kunder.
För Volvo Personvagnar leder de ökade kostnaderna på sikt till att bolaget får svårare att hävda sig i konkurrensen med biltillverkare i utlandet, spår Jonas Knutsson, kommunikationsdirektör på Volvo PV i Olofström, där man pressar plåt till karossdelar.
– Vi är storkonsumenter av el, så det kommer att slå hårt, säger Jonas Knutsson.
Verkstaden förbrukar uppåt 150 GWh el per år.
– Vi har infört nya nedsläckningsrutiner. Maskiner, pressar, lampor och datorer ska vara nedsläckta när de inte används, säger Jonas Knutsson.
Fönstertillverkaren Pilkington i Halmstad bedömer att man får betala 900 000 kronor per år för varje öre som elpriset stiger per kilowatttimme, enligt bolagets teknikchef Staffan Karlsson
– Jag följer elpriserna vecka för vecka, säger han.
Jan Bech-Sörensen, energichef påkemiföretaget Kemira i Helsingborg räknar med att elnotan kan öka med upp till sex–sju miljoner per år.
– Kostnaden läggs på sista raden, så det minskar vårt resultat. Samtidigt försämrar det vår konkurrenskraft inom koncernen, säger han.
Att spara el är ingen lösning.
– Vi har hållit på med energieffektivisering i 20 år och producerar också vår egen el. Hade vi inte gjort det hade vi haft en ännu sämre sits, säger Jan Bech-Sörensen.